Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 16 sep 2016 / 16:50 uur

Trump geeft eindelijk toe: Obama is in de VS geboren

Het kostte hem wat tijd en moeite, maar nu legt ook Donald Trump zich er bij neer: president Barack Obama is inderdaad in de Verenigde Staten geboren, gaf de Republikeinse presidentskandidaat vrijdag schoorvoetend toe.

„President Obama is geboren in de Verenigde Staten. Punt”, gaf Trump volgens CNN toe in een toespraak tijdens zijn campagne. Een van de eerste politieke acties van Trump, vijf jaar geleden, was het in diskrediet brengen van Obama, door te zeggen dat hij niet in de Verenigde Staten geboren zou zijn en dus geen echte Amerikaan is.

https://www.youtube.com/watch?v=bsmxdkApQ4c

Dat zou betekenen dat hij helemaal geen president had kunnen worden. Ook beschuldigde hij Obama ervan een moslim te zijn en zei hij dat dat misschien de reden was waarom Obama zijn geboorteakte niet openbaar wilde maken.

Geboorteakte

Obama, in 1961 geboren op Hawaii, deed de aantijgingen destijds grappend af en benadrukte vrijdag maar weer eens dat hij „vrij zeker” weet waar hij geboren is. Toch leidde de aanval van Trump er wel toe dat Obama in 2011 zijn geboorteakte openbaar maakte, waaruit bleek dat hij inderdaad een geboren Amerikaan is.

Racistisch

Trump was daarna al op schrift teruggekomen op zijn aanval, maar zijn concurrent Hillary Clinton dwong Trump persoonlijk en op camera afstand te doen van zijn eerdere aantijgingen. „De opvolger van president Obama mag niet de man zijn die een racistische geboorte-beweging begon. Punt”, zo reageerde Clinton vrijdag in een tweet.

De race tussen Trump en Clinton wordt behoorlijk spannend, wat waarschijnlijk de reden is dat Trump zijn eerdere aantijgingen wat afzwakt. Eerder deze week schoof hij ook al aan bij het programma van de beroemde tv-arts Dr. Oz, waar hij over zijn gezondheid sprak. De Democraten hadden de miljardair eerder opgeroepen om zijn medische dossier openbaar te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump geeft eindelijk toe: Obama is in de VS geboren
Sluiten