Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 1 sep 2016

Trimbos: gevaren van nieuwe partydrug onderschat

In het Nederlandse uitgaanscircuit is de partydrug 4-FA, ook wel 4-FMP of xtc-light genoemd, in opmars. De drug is qua werking milder dan xtc, maar dat wil niet zeggen dat gebruik zonder risico is, waarschuwen het Trimbos-instituut en Jellinek. „De naam xtc-light is misleidend. De gezondheidsrisico’s zijn net zo groot”, zegt Marjan Heuving van het Trimbos.

EHBO-posten op grote evenementen en andere medische diensten zien de laatste tijd een flinke groei in het aantal gebruikers met gezondheidsproblemen na het gebruik van 4-FMP. De drug die een euforisch gevoel geeft, kan naast (ernstige) hoofdpijn ook hartproblemen en hersenbloedingen veroorzaken.

De populariteit stijgt mede omdat de effecten gelijk zijn aan xtc, maar dan light en zoals in eerste instantie werd gedacht met minder bijwerkingen. Gebruikers hebben het gevoel beter controle over zichzelf te hebben dan bij het gebruik van bijvoorbeeld MDMA of amfetamine. „En de drug is niet verboden”, zegt Heuving. „Mede daardoor denken mensen dat het minder gevaarlijk is, maar dat beeld moet veranderen. We zien steeds meer ernstige incidenten.”

Onschuldig

Omdat de effecten minder zijn en de drug trager werkt, gaan sommige mensen meer gebruiken. Door het ’stapelen’ van 4-FMP komt het extra hard aan en nemen de risico’s voor de gezondheid toe, waarschuwt Heuving. „De bijwerkingen kunnen in eerste instantie onschuldig lijken, zoals lichte hoofdpijn. Maar dat kan zomaar omslaan in een levensbedreigende situatie. De ene persoon is hier mogelijk gevoeliger voor dan de ander.”

Het Trimbos noemt het zorgwekkend dat in korte tijd meerdere patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis na 4-FMP gebruik. Vermoedelijk zijn er recentelijk ook doden gevallen, maar nader onderzoek loopt nog om hier uitsluitsel over te geven.

Onderzoek

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wordt er momenteel door het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM) onderzoek gedaan naar het gebruik van 4-FA. Hieruit rolt in oktober een advies of de drug verboden moet worden onder de Opiumwet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Trimbos: gevaren van nieuwe partydrug onderschat
Sluiten