Lisa.Vermeij
Lisa.Vermeij Nieuws 5 sep 2016 / 13:56 uur

‘Veel transmannen bang voor de gym’

Veel mensen zullen een bezoek aan de sportschool onwennig vinden, omdat je geconfronteerd wordt met afgetrainde en gespierde lichamen. Maar voor transgendermannen is de drempel om een sportschool te betreden nog net een stukje hoger. ,,Ik zie dat gewoon niet zitten om in de vrouwenkleedkamer te gaan douchen, maar bij de mannen voel ik me ook niet thuis, omdat je toch aangestaard wordt. Er hangt daar beneden niets en je hebt nog borsten, dat voelt niet fijn.” zegt Cherrol in de documentaire Transsporters.

In de sportwereld is er een duidelijke man/vrouw scheiding. Voor transgenders kan sporten in het openbaar daarom best moeilijk zijn. Terwijl sport juist kan bijdragen aan het transitieproces. Toch blijven veel transsporters met vragen zitten. Welke kleedkamer kies je? Wat trek je aan? En hoe kom je ‘uit de kast’ bij je teamgenoten?

Transsporters

In de documentaire Transsporters van het onlangs in Nederland gelanceerde VICE Sports worden Cherrol, Rowan en Mike gevolgd, zij zitten midden in het transitieproces waarbij het uiteindelijke doel is dat ze voortaan als man door het leven gaan. In de documentaire wordt er onderzocht hoe sport bijdraagt aan de vorming van hun ideale zelfbeeld en het doorslaan daarin: extreem veel sporten om zo sneller een mannelijk lichaam te krijgen. Sam van Raalte, redacteur bij VICE Sports hoopt dat mensen meer inzicht krijgen in de rol van transmannen en hun moeilijkheden in de sportschool. ,,Veel transmannen durven niet naar de sportschool te gaan en zich te vertonen in het krachthonk, ze blijven dan liever thuis om te trainen. Maar sporten is juist erg bevorderlijk voor het transitieproces, tijdens de hormoonbehandeling krijgen transmannen door de toename aan testosteron ook meer behoefte om te sporten,” zegt Sam aan Metro.

Cherrol thuis aan het sporten. Videostil Transsporters

Mannelijk lichaam

Een gespierd lichaam wordt vaak geassocieerd met een mannelijk lichaam en daarom zijn veel transmannen graag in de sportschool te vinden. Cherrol is sinds een jaar bezig om van een vrouw naar een man te veranderen. Ondanks zijn mannelijke uiterlijk voelt hij zich nog niet thuis in de sportschool. Door de invloed van hormonen heeft hij meer energie en het sporten helpt hem op weg naar een mannelijk lichaam en de persoon die hij wil zijn. ,,Door het sporten voel ik me gewoon veel zelfverzekerder, nu loopt er echt iemand,” aldus Cherrol.

Voor de 21-jarige Rowan is een bezoekje aan het zwembad tegenwoordig juist een aangename activiteit. ,,Voor de operatie was het gewoon niet fijn om te zwemmen, ik had altijd het idee dat mensen naar mij keken,” zegt hij tegen Metro. Na zijn operatie waarbij zijn eierstokken, baarmoeder en borsten werden verwijderd voelde hij zich bevrijd en durfde hij eindelijk in een zwembroek te gaan zwemmen. Voor Rowan is zwemmen vooral een uitlaatklep, hij voelt zich er goed door en hij traint zijn bovenlichaam waardoor hij er mannelijker uit gaat zien.

Rowan in het zwembad. Videostil Transsporters

Niet doorslaan in sporten

Toch moeten transmannen oppassen dat ze niet doorslaan in het sporten. ,,Binnen de transmannen gemeenschap hebben sommige mannen het idee dat ze pas een goed gelukte transjongen zijn als ze op de cover van de Men’s Health kunnen staan,” zegt Mike in de documentaire. Maar hij realiseert zich dat je niet persé aan dat ideaalbeeld ‘moet’ voldoen wil je een ‘echte man’ zijn. ,,Op het moment dat je accepteert dat je transitie goed is zoals het is, dan ga je echt leven.”

Transsporters is vanaf vandaag te zien op VICE Sports.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Veel transmannen bang voor de gym’
Sluiten