Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 21 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Toch onbeperkt ‘gratis roaming’ voor Europeanen

Schakel jij de dataroaming op je mobiel ook direct uit zodra je de grens passeert? Dat is binnenkort verleden tijd, want de hoge internet- en belkosten op eigen continent worden volgend jaar afgeschaft.

Europeanen mogen vanaf 15 juni 2017 onbeperkt mobiel bellen en internetten in andere EU-landen zonder dat zij daarvoor extra kosten maken. De eerder voorgestelde beperking van negentig dagen bellen, sms’en en internetten kwam op veel kritiek te staan en is nu van de baan.

Misbruik

Telecombedrijven hebben wel de mogelijkheid om maatregelen te nemen als er ‘misbruik’ van de diensten wordt gemaakt. Zo kunnen zij nog steeds geld vragen aan mensen die hun simkaart bijna alleen in het buitenland gebruiken. De provider mag dan maximaal 4 cent per gebelde minuut of iets minder dan 1 cent per megabyte in rekening brengen.

Gratis roaming voor langere tijd is dus enkel bedoeld voor mensen die een ‘stabiele’ band met het land hebben waarin zij verblijven, zoals studenten en expats die vaak naar huis gaan. „We moeten wel duidelijke garanties inbouwen om misbruik van dit systeem te vermijden”, aldus Andrus Ansip van de Europese Commissie.

Een lange weg

Het afschaffen van roamingkosten in het buitenland is al jarenlang een hot topic in Europa. Eurocommissaris Neelie Kroes is altijd een fervent tegenstander geweest van de hoge kosten en noemde de winstmarges van telecombedrijven bij mobiel telefoon- en internetverkeer in het buitenland ‘schandalig’.

Door de jaren heen daalden de kosten voor telefoongebruik in het buitenland. De mobiele providers gaven zich echter niet zomaar gewonnen, omdat de buitenlandbundels voor hen een grote bron van inkomsten zijn. Toch ging twee jaar geleden het Europees Parlement akkoord met het afschaffen van grensoverschrijdende roamingkosten, waarna vorig jaar ook de Europese Raad toestemming gaf.

Beperking

De Europese Commissie kwam deze zomer met het plan om gratis roaming binnen EU-landen te beperken tot 90 dagen per jaar, en niet langer dan 30 aaneengesloten dagen in een ander EU-land. Dit moest voorkomen dat mensen het hele jaar bellen met een goedkoper abonnement uit het buitenland. Het voorstel werd echter weer ingetrokken na kritiek uit het Europees Parlement.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.