Jordy Kruse
Jordy Kruse Nieuws 17 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Terreurdreiging al jaren niet zo hoog’

Het dreigingsniveau voor terreuraanslagen in Nederland is in jaren niet zo hoog geweest als nu. „De dreiging is nog nooit zo groot geweest sinds ik hier vijf jaar geleden hoofd van de dienst werd”, zegt de baas van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) Rob Bertholee zaterdag in een interview met de Volkskrant.

Vijf jaar geleden werd Bertholee hoofd van de AIVD. Sinds zijn aantreden is de dreiging van terreuraanslagen nooit zo groot geweest. „Sinds eind 2012 zag ik het aantal uitreizigers toenemen. Nu zijn het er 260. Als je bij IS zit, ben je betrokken bij geweld, dat geldt voor iedereen. Kijk naar de recente aanhouding van vrouwen in Parijs. Ook zij zijn bereid aanslagen te plegen.”

Versleuteling

Volgens de AIVD-baas moet er meer gebeuren om de strijd tegen terroristen aan te kunnen gaan. Zo zou hij graag zien dat zijn dienst de versleuteling van chatapplicaties altijd ongedaan kan maken. In Frankrijk en Duitsland liggen al plannen om versleuteling te beperken. De Nederlandse regering wil vooralsnog de privacy van mensen waarborgen.
Bertholee vindt privacy belangrijk, maar volgens hem weegt het belang van privacy niet op tegen het belang van veiligheid. „Dan moet je accepteren dat je veiligheid inlevert. Dan moet je je dus afvragen hoeveel veiligheid is privacy je waard?”

Mensen zouden er volgens hem anders instaan wanneer zij zelf betrokken zouden zijn bij een aanslag. „Zouden mensen die privacy als hoogste doel hebben dat net zo enthousiast nastreven als zij slachtoffer zijn van een aanslag? Als zij weten dat zij hebben toegestaan dat zoiets gebeurd is?”

Dreigingsniveau

Het actuele dreigingsniveau in Nederland is substantieel. Dat betekent dat er een reële kans is dat er op korte termijn een aanslag wordt gepleegd. Op dit moment zijn er echter geen concrete aanwijzingen dat terroristen bezig zijn met het voorbereiden van een aanslag.

Volgens de AIVD is de dreiging meervoudig. Getraumatiseerde terugkeerders, terugkeerders die opgaan in de massa om later toe te slaan en mensen die worden geïnspireerd door berichten op sociale media vormen allemaal een gevaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Terreurdreiging al jaren niet zo hoog’
Sluiten