Rens Oving
Rens Oving Nieuws 8 sep 2016 / 15:37 uur

Teleurstelling nu asielzoekers wegblijven

Er komen te weinig vluchtelingen naar Nederland om alle opvanglocaties te vullen. Dit tot frustratie en verdriet van betrokken vrijwilligers en bestuurders die hemel en aarde hebben bewogen om vluchtelingen een warm welkom te kunnen bieden.

De instroom van vooral Syrische vluchtelingen is hard gedaald nadat de Europese Unie (EU) afspraken heeft gemaakt met Turkije. Tot nu toe vroegen dit jaar ruim 17.000 mensen asiel aan in Nederland. Flink minder dan de aantallen die ons land in 2015 te verwerken kreeg. Toen vroegen in een jaar tijd bijna 60.000 mensen asiel aan.

Veel in allerijl opgetrokken opvanglocaties staan daarom nu halfleeg. De bouw van, vaak omstreden, nieuwe asielzoekerscentra is helemaal niet meer nodig. Volgens onderzoek van de NOS staan van 40 geplande locaties 24 op losse schroeven.

Verdriet in Laren

Van vier locaties is zelfs al bekend dat de bouw, of uitbreiding, helemaal niet doorgaat. Zoals in het Gooise dorp Laren waar in mei een locatie werd geopend die uit zou groeien tot 1200 bedden. Op de website van het COA is nog te lezen dat het azc 10 jaar mee moet.

Maar die 10 jaar bleken in werkelijkheid maar een paar maanden. Op de voormalige kazerne in Crailo, naast Laren, zijn nu 60 statushouders gehuisvest, zij moeten vanaf 1 oktober waarschijnlijk weg. De opvanglocatie gaat helemaal dicht. Tot groot verdriet van een groep buurtbewoners.

Honderden vrijwilligers

Honderden vrijwilligers maken zich nu hard voor de vluchtelingen in het centrum en willen helemaal niet dat ze weggaan. Sterker nog, ze willen dat er nog meer asielzoekers in Laren worden opgevangen. „Een plek die bij uitstek geschikt is voor de opvang van asielzoekers”, schrijven de vrijwilligers in een brandbrief aan commissaris van de koning Johan Remkes.

Nu de locatie opeens helemaal dicht moet, zijn zij met stomheid geslagen. „Een besluit dat naar onze mening ondoordacht en, gezien de voorgeschiedenis en problematiek, onbetamelijk is.”

„Onbetamelijk omdat je zo niet met mensen omgaat”, gaat het emotionele betoog verder. „Allereerst niet met de vluchtelingen die er nu verblijven, en zij die straks nog ons land gaan binnenkomen. Maar ook richting de honderden vrijwilligers, ambtenaren en bestuurders die zich met hart en ziel hebben ingezet om vluchtelingen die onze steun hard nodig hebben, op een plek die daarvoor bij uitstek geschikt is, kleinschalige en persoonlijke opvang en zorg te bieden.”

Burgemeester is boos

Niet alleen buurtbewoners zijn boos, ook de burgemeesters van Laren en Hilversum zijn absoluut niet te spreken over de gang van zaken. In een open brief aan het COA maken zij duidelijk dat ze de komst van een azc zo goed mogelijk aan hun burgers hebben verkocht. Nu het er niet komt, slaat dit een deuk in het vertrouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Teleurstelling nu asielzoekers wegblijven
Sluiten