Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 5 sep 2016
Leestijd: 1 minuut

Student niet meer belemmerd door geld voor selectie

Zo’n tweehonderd euro lappen voor een selectieprocedure voor jouw droomopleiding is straks verleden tijd. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) schaft de eigen bijdrage voor selectiedagen in het hoger onderwijs af. Vanaf schooljaar 2017/2018 kan iedereen gratis deelnemen aan selecties van alle scholen.

225 euro

Nu is het nog zo dat vooral hotelscholen, kunst- en sportopleidingen, university colleges en ook medische studies de toekomstige student geld laten betalen voor de selectieprocedure.

Het gaat dan gemiddeld om bedragen tussen de 30 en 80 euro, maar de gevraagde bedragen kunnen oplopen tot 150 euro voor een selectiedag en 225 euro voor een meerdaagse selectie.

„Ik wil voorkomen dat er financiële belemmeringen zijn waardoor getalenteerde kandidaten niet aan een opleiding beginnen”, zegt Bussemaker. „Daarom sta ik niet langer meer toe dat selecterende opleidingen een eigen bijdrage vragen van kandidaten.”

Niet blij

Goed nieuws dus voor de student in spé, maar de Vereniging Hogescholen staat niet te juichen door de wetswijziging. „De selectiedagen waar geld voor wordt gevraagd zijn hele intensieve dagen”, legt woordvoerder Marjolein Schooleman uit. „Denk bijvoorbeeld aan een kunstopleiding waar portfolio’s worden doorgenomen, motivatiegesprekken worden gevoerd en assessments moeten worden gedaan. Er is op dit soort opleidingen een gelimiteerd aantal plaatsen, die wil je vullen met talent. Een goede selectieprocedure kost geld.”

Compensatie

Een aantal instellingen met selectie zal worden gecompenseerd door het ministerie, belooft de minister.

De vereniging van universiteiten (VSNU) gaat er van uit dat alle universiteiten geld zullen krijgen voor de selectieprocedures. „Het zal een slechte zaak zijn als dit niet zo blijkt te zijn”, zegt voorzitter Karl Dittrich. „De loting wordt door de politiek afgeschaft. Dus moeten er selectiedagen komen. Dat kost geld.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Student niet meer belemmerd door geld voor selectie
Sluiten