Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 27 sep 2016 / 06:55 uur

Stijging zorgpremie valt hoger uit: 10 euro extra

Het kabinet voorspelde op Prinsjesdag dat de Nederlandse zorgpremies met zo’n 3,5% zouden stijgen. Dat lijkt een miscalculatie te zijn: de eerste premie die dinsdag bekend is gemaakt laat een stijging zien van liefst 9,4%. Dat meldt De Telegraaf.

Redenen stijging

Zorgverzekeraar DSW maakt traditiegetrouw als eerste de zorgpremie bekend, een week na Prinsjesdag. Volgens DSW-baas Chris Oomen zijn de belangrijkste redenen voor de premiestijging meer gebruik van dure, innovatieve medicijnen, uitbreiding van het basispakket en hogere kosten bij verzekeraars voor de wijkverpleging, die voirg jaar naar de Zorgverzekeringswet werd overgeheveld. Hiervoor werd deze zorg vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vergoed.

Daarmee lijken Nederlanders van een koude kermis thuis te komen, want op Prinsjesdag werd een stijging van ‘slechts’ 3,5% voorspeld. DSW heeft met de stijging van bijna 10% de toon gezet voor andere zorgverzekeraars, die half november hun premies bekendmaken.

Volgens DSW is de premie ook gestegen, omdat zorgverzekeraars de miljardenreserves hebben zien slinken en minder kunnen teruggeven dan afgelopen jaren. Dit jaar kan er slechts 94 euro per verzekerde af om reserves op een goed niveau te houden, vorig jaar was dat nog 145 euro per verzekerde.

Meer geld kwijt

Voor verzekerden bij DSW betekent het dat ze volgens jaar 10 procent meer premie moeten betalen. In 2016 betaalden verzekerden 1.296 euro aan zorgpremie, zo’n 108 euro per maand. Vorig jaar was dat nog 1.185 per jaar, een maandbedrag van 98,75 euro.

In 2016 zijn verzekerden bij DSW 1.296 euro aan zorgpremie kwijt. Dat komt neer op 108 euro per maand. Vorig jaar ging het nog om een jaarbedrag van 1.185 euro en een maandbedrag van 98,75 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stijging zorgpremie valt hoger uit: 10 euro extra
Sluiten