Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 23 sep 2016 / 13:32 uur

Sterke daling van eetstoornis boulimia in Nederland

Het aantal mensen met de eetstoornis boulimia nervosa is de afgelopen dertig jaar sterk afgenomen. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van psychiater Frédérique Smink.

Waarschijnlijk neemt het aantal af omdat overgewicht steeds normaler lijkt te worden. Hierdoor is er minder druk om het eten te compenseren door bijvoorbeeld te braken of laxeermiddelen te gebruiken. Boulimia lijkt immers gevoeliger voor socioculturele ontwikkelingen die zich de afgelopen jaren hebben voorgedaan, zoals dus de stijging van de gemiddelde body mass index (BMI). Ook de toenemende preventiemaatregelen en zelfhulp dragen mogelijk bij aan de daling van de ziekte.

Aardig zijn helpt niet

Onderzoeker Smink, die 28 september promoveert aan Rijksuniversiteit Groningen, constateert dat kinderen die vinden dat ze er goed uitzien tussen hun elfde en dertiende, minder kans hebben op eetproblemen op latere leeftijd. Populair zijn helpt niet tegen het ontwikkelen van een eetstoornis, blijkt uit het onderzoek. Dat kan zelfs eetproblemen op latere leeftijd bevorderen.

Opzet onderzoek

Eetstoornissen ontstaan vaak tijdens de adolescentie, de overgang van jeugd naar volwassenheid. Het zijn ernstige psychiatrische aandoeningen waarvan de oorzaken nog grotendeels onduidelijk zijn. Om hier meer over te leren, onderzocht Smink of het aantal nieuwe gevallen van anorexia nervosa en boulimia nervosa door de tijd veranderd is en welke eetstoornissen het meest voorkomen. De sociale status van de patiënten als mogelijke risicofactor voor eetproblemen was een belangrijke factor in haar onderzoek.

De meest voorkomende eetstoornissen in Nederland zijn bij meisjes anorexia nervosa en de eetbuistoornis, bij jongens komt alleen de eetbuistoornis vaak voor, ook wel Binge Eating Disorder (afgekort BED) genoemd. Dit betekent letterlijk ‘verzwelgen in eten’. Net als bij boulimia hebben mensen met BED last van eetbuien, maar niet de drang om te braken.

Terwijl het aantal gevallen van boulimia afneemt, geldt die daling niet voor het aantal patiënten met anorexia nervosa. De ziekte waarbij een persoon erg vermagert, is de afgelopen dertig jaar stabiel gebleven.

Het Franse fotomodel en actrice Isabelle Caro voor de campagne No Anorexia. Ze stierf in 2010 aan de gevolgen van anorexia. Foto: AFP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sterke daling van eetstoornis boulimia in Nederland
Sluiten