Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 11 sep 2016 / 10:56 uur

Stel haalt Bosnische zwerfpuppy naar Nederland

Toen de 35-jarige Daniel Dujmovic met zijn vriendin Paulina Kwiatkowska (30) uit Noordwijk op familiebezoek in Bosnië ging, werden ze voor de zoveelste keer geraakt door het enorm aantal zwerfhonden dat daar rondloopt. Uiteindelijk brachten ze vorige week pup Micky, na veel gedoe, mee naar Nederland.

„We komen om de zoveel jaar in Bosnië, waar je ontzettend veel zwerfhonden op straat ziet lopen”, vertelt Paulina als we haar vragen naar het verhaal achter Micky. „Wij zijn onwijze dierenvrienden en vinden het vreselijk om te zien. We lopen onze hele vakantie met zakken met hondenvoer te zeulen om iedere straathond die we zien eten te geven. Het probleem verander je er niet mee, maar je doet in ieder geval iets.”

Dood langs de weg

Het stel kwam tijdens een ritje terecht bij een verlaten pand, waar ze een vijftal puppy’s troffen. Een van de puppy’s was aangereden en lag dood aan de kant van de weg. De andere puppy’s waren volgens het stel ontzettend aanhankelijk. Paulina en Daniel gaven ook deze beestjes te eten, maar wilden zo graag meer doen dan dat. Ze gingen op zoek naar iemand die hen kon helpen om de beestjes een beter thuis te geven.

De vier straathonden bij het verlaten pand. / Privébeeld
De vier straathonden bij het verlaten pand. / Privébeeld

„We zijn naar een dierenarts gereden en vroegen of die ons misschien kon helpen, maar hij kon weinig doen. Op dat moment hadden we nog maar een dag te tijd. Ik had echt zoiets van: ‘shit, dan ga ik weer weg uit dit land en heb ik weer niets kunnen doen.’ Dus we zochten verder en kwamen via Facebook terecht bij Milena Malesevic.

Dodencel

Milena is inwoner van Bosnië en probeert met haar eigen stichting om straathonden te redden van de dood. Ze koopt honden uit de zogenaamde ‘dodencel’, een plek waar straathonden worden opgesloten om daar te worden afgemaakt. Het vrijkopen kost gemiddeld zo’n 100 euro per hond en Milena doet alles van donaties.

Volgens Paulina en Daniel gaan ze in Bosnië op een vreselijke manier met straathonden om. De enige honden die als huisdieren worden gezien zijn rashonden. Bastaardjes worden letterlijk gezien als ‘vuilnis’ en belanden op straat, waar volgens het stel zo rond de miljoen straathonden leven. „Ze worden vergiftigd, gevangen gezet en er wordt net zolang gewacht tot ze elkaar opeten omdat ze anders doodgaan van de honger”, zegt Paulina.

„Ik heb Milena gesmeekt of ze die vier hondjes nog kon opvangen, terwijl ze eigenlijk vol zat. Uiteindelijk moesten we er voor zorgen dat ze in haar opvang zouden komen. Daar worden ze verzorgt. We hebben in Nederland de papieren kunnen regelen om een hondje naar Nederland te laten komen. Althans dat dachten we.”

Daniel en Micky. / Privébeeld
Daniel en Micky. / Privébeeld

Certificaat

Daniel: „Je hebt naast een hondenpaspoort in Bosnië ook een bepaald certificaat nodig om een hond mee te mogen nemen naar het buitenland. In Nederland hoorde ik dat ze mij dat certificaat niet wilden geven. Ik besloot zelf te bellen en kreeg uiteindelijk te horen dat ik het certificaat wel zou krijgen, als ik op de bewuste vrijdag voor 13.00 uur aanwezig zou zijn.”

Daniel reed 2000 kilometer naar Bosnië om Micky op te halen, maar kreeg met een nare verrassing te maken. „Toen ik mijn Kroatische paspoort – want dat is mijn afkomst – liet zien, kreeg ik te horen dat ik het certificaat niet zou krijgen. Ik was namelijk een buitenlander, dan gold het niet.”

Bang

Woest vroeg Daniel zijn paspoort terug en informeerde hij naar het risico als hij de hond zonder certificaat mee zou nemen. „Iedereen vertelde me het niet te doen, omdat je heel veel gezeik kon krijgen bij de grens. Uiteindelijk belde ik Paulina en zei ik: ‘We doen het gewoon.’ Ik was het bangste bij de grens met Kroatië, daar heb je het certificaat nodig. Daar ben ik niet gecontroleerd. Het gevoel toen ik die grens overging met Micky was fantastisch. Ik wist dat het hondje gered was.” Of Daniel bang is dat hij alsnog in de problemen komt voor het ‘smokkelen’ van Micky? „Dat denk ik niet, want hij heeft gewoon een paspoort. En anders interesseert het me eerlijk gezegd helemaal niets”, zegt Daniel, dolblij met zijn huisdier.

Micky tijdens de reis naar Nederland. / Privébeeld
Micky tijdens de reis naar Nederland. / Privébeeld

Dankbaar

Paulina en Daniel zijn Milena voor altijd dankbaar voor haar hulp. Ze betreuren de situatie in Bosnië. Paulina: „Er zijn daar zoveel zwerfhonden. Wat wij gedaan hebben is eigenlijk een druppel op een gloeiende plaat. De staat ziet het uitroeien van honden op een vreselijke manier als de enige oplossing, maar het mooiste zou zijn als de regering regels aanpast waardoor je de honden kunt herplaatsen. We hebben ook een hond uit Spanje geadopteerd, die werd overgevlogen en het was klaar. Dit wordt je zo verschrikkelijk moeilijk gemaakt. Waarom?”

Met het hondje Micky, dat nu ongeveer 4,5 maand oud is, gaat het fantastisch. „We hadden ons geen liever hondje kunnen wensen. Ze is ontzettend slim, lief en speels”, zegt Paulina. „We hebben haar gekozen omdat zij in de slechtste conditie was en nu gaat het fantastisch. Helaas was het niet mogelijk om alle vier de beestjes mee te nemen.”

Micky maakt het goed. / Privébeeld
Micky maakt het goed. / Privébeeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stel haalt Bosnische zwerfpuppy naar Nederland
Sluiten