Rens Oving
Rens Oving Nieuws 30 sep 2016 / 06:33 uur

Steeds vaker ruzie bij kopen van huis

Het opleven van de huizenmarkt heeft zo zijn goede en slechte kanten. Prijzen zitten weer in de lift en dat is fijn voor huiseigenaren. Maar wie nu een huis wil kopen, heeft door de toegenomen vraag, zeker in de Randstad, wel een probleem.

Niet alleen stijgen de prijzen, ook het aantal conflicten tussen kopers en verkopers stijgt. Volgens juridisch dienstverlener DAS is het aantal geschillen over het aankopen van huis met meer dan een kwart gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Meer conflicten

Het aantal conflicten lijkt daarmee harder te stijgen dan het aantal verkochte huizen. In het eerste half jaar van 2016 steeg het aantal verkopen met nog geen 20 procent.

Vooral de haast waarmee op de overspannen woningmarkt nu huizen worden gekocht, leidt tot problemen. Bij DAS zijn de juristen daarom druk met ruzies tussen kopers en verkopers. „Bij de aankoop van een huis lijkt men bereid om grotere risico’s te nemen”, zegt Mireille Detrixhe van Das. „Er worden aanzienlijk meer zaken gemeld waarbij een woning is gekocht zonder ontbindende voorwaarden. Ook komt het vaker voor dat er te laat een beroep wordt gedaan op de ontbindende voorwaarden in verband met het niet verkrijgen van een financiering.”

Verborgen gebrek

Maar de meeste ruzies tussen koper en verkoper ontstaan door verborgen gebreken. Omdat er door de haast lang niet altijd een gedegen onderzoek naar de staat van de woning wordt gedaan, komen nieuwe huiseigenaren voor onaangename verrassingen te staan.

Als de koop van een huis niet goed verloopt, kun je het ergste geval op straat te staan als je je eigen huis in de tussentijd hebt verkocht. Daarnaast behoort een boete tot de mogelijke sancties. En die kan al snel in de tienduizenden euro’s lopen.

Niet gek maken

Zaterdag is het open huizen dag. Volgens makelaarsvereniging NVM zullen tienduizenden huiseigenaren die van hun woning af willen de deuren openen. Volgens de juristen van DAS is het belangrijk om in ieder geval geen overhaaste beslissingen te nemen als er heel veel andere kapers op de kust zijn.

Ook Vereniging Eigen Huis drukt aspirant-huiseigenaren op het hart om realistisch te blijven. Zeker wanneer huizen ver boven de vraagprijs weggaan is het zaak om je niet mee te laten slepen en veel meer uit te geven dan je eigenlijk kunt betalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steeds vaker ruzie bij kopen van huis
Sluiten