Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 10 sep 2016 / 09:09 uur

Steeds meer buitenlandse toeristen in Rotterdam

Buitenlandse toeristen trekken steeds vaker naar Rotterdam. De stad is in de Lonely Planet en de Rough Guide (twee bekende reisgidsen, red.) opgenomen in de favorieten lijstjes. In de eerste vijf maanden van dit jaar steeg het aantal buitenlandse bezoekers in de hotels met 20 procent, van 167.000 naar 201.000 gasten. In het aantal overnachtingen in Rotterdam is eenzelfde beeld zichtbaar, van 283.000 naar 332.000.

Hoge notaties

De wethouder Werkgelegenheid en Economie Maarten Struijvenberg gaat er vanuit dat de stijging verband houdt met de hoge notaties op de lijsten van de reisgidsen. ,,Vroeger waren we blij als er een keer een artikel over onze stad in een buitenlandse krant stond. Tegenwoordig verzamelen we een bijbel aan reportages uit kranten en magazines die verschijnen in het buitenland.”

Het gaat volgens hem goed met de toeristische sector en de horeca, die profiteren van de aantrekkingskracht van architectonische iconen als de Markthal, het gebouw De Rotterdam en het nieuwe Centraal Station.

https://twitter.com/010byday/status/773782617078558720

Veelzijdig

’s Wereld populairste reisgids Lonely Planet zette Rotterdam in oktober 2015 op de vijfde plaats in de top 10 van aantrekkelijkste steden, achter onder meer Kotor (Montenegro), Quito (Ecuador) en Dublin (Ierland). Lonely Planet noemt Rotterdam ,,een van de opwindendste steden” en ,,een openluchtmuseum voor postmoderne en hedendaagse architectuur”. De Rough Guide zette de stad een jaar eerder al in de top 10 en gaf daarbij acht redenen om Rotterdam te bezoeken. Beide reisgidsen komen tot de conclusie dat Rotterdam een veelzijdige stad is met prachtige architectuur.

Cruiseschepen

Die aanbevelingen missen hun uitwerking in het buitenland niet, aldus Struijvenberg. ,,We staan als stad absoluut in de picture. De groeicijfers zijn uitstekend en vertonen een gestage weg omhoog." Hij wijst onder meer naar de komst van circa zeventig cruiseschepen naar de havenstad, die een economische meerwaarde van 500.000 euro per schip betekenen. De drukte door de cruisevaart is zelfs zo groot dat vanwege de verkeersafwikkeling wordt gestudeerd op een alternatieve aanmeerplaats. ,,Maar de plek zo midden in de stad bij de Erasmusbrug is natuurlijk een attractie op zichzelf", aldus de wethouder.

Plannen

De stad zit echter niet stil. Er is al weer een nieuw plan om de 4864 beschikbare hotelkamers uit te breiden. Die komen mogelijk in het voormalige, monumentale postkantoor naast het stadhuis, ook al zo’n icoon van de Maasstad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steeds meer buitenlandse toeristen in Rotterdam
Sluiten