Els Anker
Els Anker Nieuws 25 sep 2016 / 18:00 uur

Schippers: ‘Depressie moet bespreekbaar worden’

Jezelf nauwelijks het bed uit kunnen slepen, voortdurend uitgeput zijn en terugkerende en negatieve gedachten. Op het hebben van een depressie rust nog altijd een taboe. Dat, terwijl bijna 20 procent van de volwassenen (18-64) in Nederland ooit in het leven te maken krijgt met depressie, aldus cijfers van het Trimbos-Instituut.

Om het taboe rondom depressie te doorbreken, start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in samenwerking met de Mental Health Foundation een landelijke publiekscampagne. De campagne is bedoeld om depressie bespreekbaar te maken, met name onder jongeren (18-35) en jonge vrouwen (13-18).

Lusteloos

Niet alleen de duur, maar ook de symptomen depressie kunnen sterk van persoon tot persoon verschillen. Mandy van Leeuwen (29) uit Utrecht lijdt sinds haar vijftiende aan een bipolaire stoornis, een geestelijke aandoening waarbij manische- en depressieve fasen afwisselend optreden. „Tijdens een manische periode heb ik het gevoel alsof de hele wereld aan mijn voeten ligt”, vertelt Mandy. „Ik ben extreem uitgelaten, plan veel afspraken in en heb nauwelijks behoefte aan slaap. Daar staat tegenover dat een depressieve periode zich meestal uit in lusteloosheid, het geen behoefte hebben aan contact, afspraken op grote schaal afzeggen en suïcidale gedachten.”

Minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) Edith Schippers ziet dat steeds meer tieners last krijgen van een depressie. „Mensen weten er niet veel van, vinden het lastig om erop te reageren en we weten niet goed wat ze kunnen doen om iemand met een depressie bij te staan”, aldus Schippers „Op hun beurt vinden mensen met een depressie het moeilijk om over hun probleem te praten. Dat moet anders.”

Rust

Een bipolaire stoornis heeft dan ook een grote invloed op het leven van de persoon zelf en zijn of haar omgeving. „Mensen veronderstellen een depressie te begrijpen, omdat ze zelf ook wel eens ‘somber’ zijn”, zegt Mandy. „Maar het gaat veel verder dan dat. Het is een soort moeheid die je niet kan oplossen door te slapen. Aan de ene kant wil je niets liever dan alleen zijn, maar aan de andere kant hunker je naar een arm om je heen. Naar rust, naar vrede binnen jezelf.”

Een depressie kan weken, maanden of zelfs jaren aanhouden, maar het is volgens GGZ Nederland goed te behandelen. Hoewel een bipolaire stoornis een chronische aandoening is, en er dus (nog) geen uitzicht is op totale genezing, kan het wel worden beperkt door een juiste behandeling. Dat kan bijvoorbeeld door een combinatie van therapie en medicatie. „Vertrouw erop dat je je met de tijd steeds beter gaat voelen”, besluit Mandy. „Het gaat niet over één nacht ijs. Een depressie is een intense strijd, maar het is het vechten het uiteindelijk meer dan waard.”

Wat kun je zelf doen?

Het is niet altijd eenvoudig om signalen van depressie te herkennen. Wat kun je zelf doen als iemand in jouw omgeving lijdt aan een (vorm van een) depressie?

  • Houd contact met je dierbare. Met iets simpels, zoals een wandeling of een bezoekje, voorkom je al dat hij of zij geïsoleerd raakt
  • Luister met aandacht, zonder te oordelen, en geef onvoorwaardelijke steun. Maak duidelijk dat het niet uitmaakt hoe je naaste zich voelt of gedraagt, dat dit geen invloed heeft op jullie vriendschap, band of relatie.
  • Geef zo weinig mogelijk goedbedoelde adviezen. Dat kan bij mensen met een depressie soms averechts werken, omdat het kan worden opgevat als een verwijt.
  • Besef dat iemand die lijdt aan een depressie, zichzelf niet is.
  • Let op mogelijk gevaar voor gedachten over suïcide. Neem de gevoelens serieus, geef ruimte en vertrouwen over om dit soort onderwerpen te praten.
  • Adviseer tijdig professionele hulp

Heb jij hulp nodig?
Kijk dan eens op de website van Stichting 113Online (0900 0113, 24 uur per dag geopend).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schippers: ‘Depressie moet bespreekbaar worden’
Sluiten