Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 sep 2016
Leestijd: 1 minuut

Eerste arrestatie voor haatzaaien na Turkse coup

De politie heeft maandag een 42-jarige Rotterdammer aangehouden op verdenking van opruiing, bedreiging en vernieling na de mislukte coup in Turkije. De man zou zowel persoonlijk als via social media bezig zijn geweest met haatzaaien. Bij zijn aanhouding en de doorzoeking van zijn woning zijn onder meer laptops en telefoons meegenomen.

Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije zijn er ook in Nederland forse spanningen binnen de Turkse gemeenschap. De regering van president Erdogan beschuldigt de Turkse geestelijke Fettulah Gülen van het organiseren van de coup. Hoewel Gülen ontkent, is de haat voor zijn aanhangers in Turkije tot het kookpunt gestegen. Zijn beweging is uitgeroepen tot een terroristische organisatie, zijn aanhangers worden massaal ontslagen.

Bedreiging Gülen-aanhangers

Ook in Nederland worden vermeende volgelingen van Gülen geïntimideerd en bedreigd door aanhangers van Erdogans AK-Partij. Onder andere in Rotterdam, Zaandam en Apeldoorn werden gebouwen, waar Gülen-verenigingen zouden huizen, beklad en in brand gestoken.

In Amsterdam liep een vermeende Gülen-school leeg nadat ouders werden opgeroepen om hun kinderen van school te halen. Die oproep bleek afkomstig van een Turks-Nederlandse juriste die in Turkije voor de AK-partij aan de verkiezingen meedeed.

175 aangiftes

In totaal werd er de afgelopen maanden 175 keer aangifte gedaan van bedreiging en intimidatie binnen de Turkse gemeenschap in Nederland. Een speciaal team houdt zich bezig met het onderzoek naar de aangiftes.

De meeste aangiftes kwamen uit Rotterdam. De Rotterdamse politie heeft de afgelopen weken ruim tachtig aangiftes binnengekregen. De arrestatie op maandag is de eerste naar aanleiding van die aangiftes.

Of de gearresteerde man een aanhanger van Erdogan of Gülen is, wil de politie nog niet bekendmaken. De man wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste arrestatie voor haatzaaien na Turkse coup
Sluiten