Els Anker
Els Anker Nieuws 11 sep 2016 / 17:18 uur

Roofvogels geslaagd voor examen drones onderscheppen

De inzet van roofvogels om drones te onderscheppen lijkt een kwestie van tijd. De eerste politieroofvogels zijn namelijk geslaagd voor hun examen ‘Drones onderscheppen’. De arenden worden getraind om de vliegende toestellen, vaak uitgerust met camera, als prooi te zien. Ze grijpen ze uit het luchtruim en vliegen ermee naar een rustige plek op de grond.

De politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) testen samen met Guard From Above diverse systemen om vijandige drones uit te kunnen schakelen.

Fysiek

Bij de introductie van het plan eerder dit jaar stelde de politie dat het vinden van de ‘bestuurder’ van de ongewenste drone niet altijd even makkelijk is. Naast elektronische oplossingen, zoals het overnemen van een besturingssysteem, kijkt de politie dan ook naar ‘fysieke’ mogelijkheden om ongewenst dronegebruik tegen te gaan. Het inzetten van een vangnet is daar een voorbeeld van, maar ook de mogelijkheid om daarvoor een speciaal getrainde roofvogel te gebruiken.

Kwaadwillenden kunnen drones bijvoorbeeld gebruiken om de openbare orde te verstoren of ze zelfs gebruiken bij een aanslag. „Denk aan evenementen waar veel mensen op afkomen. Ook bij paleizen, officiële ontvangsten en rond vliegvelden zijn drones niet toegestaan”, aldus Dennis Janus van de politie zondag.

Vogelgeleiders

Volgens Janus zijn de vogels waar de politie nu mee vliegt, van een particuliere organisatie. Van die vogels maakt de politie gebruik tot de eigen vogels zijn opgeleid. „De politie heeft kuikens van de Amerikaanse zeearend aangeschaft. Deze eigen kweek kan vanaf volgende zomer op drones gaan jagen. Ook leidt de politie vogelgeleiders op.”

Tijdens een oefening, op een trainingslocatie in Ossendrecht wordt een concrete bedreiging van een vip (een zeer belangrijk persoon) nagebootst. Een roofvogel moet dan een drone onschadelijk maken terwijl beveiligers zich ontfermen over het doelwit.

Gevaarlijk

Al vanaf de introductie van het plan klinkt er scherpe kritiek van veel valkeniers. Roofvogels inzetten tegen vijandige drones zouden gevaarlijk zijn.

„Professionele drones vliegen 70 tot wel 300 kilometer per uur. Er is geen roofvogel die deze kan pakken”, zei Robert Musters, een valkenier uit Enschede die uitgebreid studie heeft gemaakt van het gedrag van roofvogels, destijds in het Algemeen Dagblad. „En zo’n drone weegt drie kilo of meer. Die maakt gehakt van een arend.”

Bescherming

De politie verwerpt de kritiek echter. Volgens een woordvoerder worden de risico’s en mogelijke beschermende maatregelen nog in kaart gebracht. Hij benadrukt dat het gaat om een proef.

Eerder deze maand werd bekend dat er in de eerste helft van 2016 al meer incidenten met recreatieve drones zijn geweest dan in heel vorig jaar. Branchevereniging Darpas schat dat er tussen de 100.000 en 125.000 zijn in Nederland. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) gaat de regels voor recreatieve drones aanscherpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Roofvogels geslaagd voor examen drones onderscheppen
Sluiten