Steven Musch
Steven Musch Nieuws 28 sep 2016 / 08:55 uur

Red Alert app waarschuwt voor gevaarlijke pillen

Het Trimbos instituut heeft in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid een nieuwe app gelanceerd die moet waarschuwen voor gevaarlijke drugs. De Red Alert app is vanaf woensdag te downloaden via Google Play en in de App store.

Gebruikers van uitgaansdrugs, zoals ecstasy en MDMA, kunnen met deze nieuwe app drugs opzoeken die bij het Trimbos-instituut bekend zijn en controleren of het om gevaarlijke pillen gaat. De app is gebaseerd op wetenschappelijke informatie van het Drugs Informatie en Monotoring Systeem (DIMS) van het instituut. De app komt voort uit een wens van Kamerlid Volp (PvdA), het ministerie en het Trimbos instituut, omdat er steeds vaker drugs op de markt verschijnt met een gevaarlijk hoge dosis.

Bloedlink

Staatssecretaris Martin van Rijn noemt drugs ‘bloedlink’ en heeft verschillende acties ondernomen, waaronder het creëren van de app en de site uwkindenuitgaansdrugs.nl. „Mijn advies is: gebruik helemaal niet, druggebruik is nooit zonder risico. Maar wat we kunnen doen om mensen te beschermen die toch gebruiken, doen we. Deze app draagt daar aan bij. Hij biedt bovendien de mogelijkheid om gebruikers van tips te voorzien om gezondheidsschade zoveel mogelijk te voorkomen en scheidt vooral de feiten van fabels,” aldus Van Rijn.

Het gebruik van uitgaansdrugs, zoals ecstasy en MDMA, is de afgelopen jaren toegenomen, blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut. In 2014 gaven meer dan 800 duizend Nederlanders van 15 tot en met 64 jaar (8%) aan ervaring te hebben met ecstasy. Ongeveer 270 duizend mensen gebruikten het nog in het afgelopen jaar (3%). In het ecstasygebruik ligt in Nederland hoger dan in andere Europese landen, zo bleek onlangs nog uit het onderzoek European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs.

Toename incidenten

Maar er is in Nederland de afgelopen jaren vooral een stijging te zien in het aantal ernstige incidenten met uitgaansdrugs. Het aandeel incidenten met ecstasy op het totaal aantal drugsincidenten gemeld door EHBO-posten is volgens het Trimbos-instituut na een stijging van 39% in 2009 tot 62% in 2013, niet verder toegenomen en licht gedaald naar 56% in 2014. Met 3 procent van alle meldingen draagt amfetamine overigens maar beperkt bij aan het totaal aantal drugsincidenten.

Reden voor zorg is vooral dat de gemiddelde concentratie MDMA in ecstasypillen in 2014 is gestegen tot 138 mg en het aandeel hooggedoseerde ecstasypillen (met meer dan 105 mg MDMA) is gestegen tot 59%. Dat de pillen steeds sterker worden brengt grote risico’s voor de gezondheid met zich mee.

Soms worden er volgens Trimbos ook schadelijke stoffen aangetroffen in ecstasypillen, zoals PMMA, dat in de afgelopen jaren in verband is gebracht met enkele sterfgevallen in Nederland. In 2014 bevat 1,9% van de als ecstasy verkochte pillen PMMA, iets minder dan vorig jaar (2,5%).

Om dit soort incidenten te voorkomen heeft het Trimbos-instuut de nieuwe Red Alert app gelanceerd. Gebruikers kunnen informatie opvragen over drugs, over de effecten lezen op de gezondheid en hoe deze negatieve effecten te beperken zijn, en welke drugs gevaarlijk zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Red Alert app waarschuwt voor gevaarlijke pillen
Sluiten