Steven Musch
Steven Musch Nieuws 28 sep 2016

Protesten na dood Afro-Amerikaan in Californië

Opnieuw zijn er protesten ontstaan in de Verenigde Staten vanwege het doodschieten van een Afro-Amerikaanse man door de politie. De zwarte man zou dinsdag zijn doodgeschoten door de politie in El Cajon, Californië. Aanvankelijk werd door getuigen gezegd dat de man in de war was en zijn handen omhoog hield, maar beelden die woensdag zijn vrijgegeven door de politie van El Cajon laten zien dat de man echter een soort schiethouding aannam, voordat hij werd doodgeschoten door een agent.

De zaak moet nog verder onderzocht worden, maar uit de eerste verklaringen van de politie blijkt dat er geen wapen op de locatie was aangetroffen. Luitenant Rob Ransweiler zei in een persverklaring dat de man niet meewerkte toen er agenten arriveerden op de plaats delict. Zo zou de man zijn handen in zijn zakken gehouden hebben. Terwijl één agent zijn taser pakte, zou de andere agent hebben geschoten toen de man een voorwerp uit zijn zak haalde en daarmee op de agenten richtte. Vervolgens werd de man naar het ziekenhuis gebracht, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

Beelden niet vrijgegeven

Volgens politiechef Jeff Davis heeft de politie een video gemaakt door een getuige in handen, maar de beelden zijn nog niet vrijgegeven, op een screenshot van de video na, waarop het inderdaad lijkt of de man een voorwerp in zijn handen heeft. De politie heeft echter nog niet bekend gemaakt om wat voor voorwerp het ging.

Volgens getuigen zou de zus van de man de politie gebeld hebben omdat haar broer ‘in de war was’ en hulp nodig had. De politie bevestigde dat zij een melding binnen kregen van een zwarte man in de dertig die zich ‘ongewoon’ en ‘niet als zichzelf’ gedroeg.

Op de plek waar de gebeurtenis plaatsvond kwamen na de schietpartij zo’n dertig mensen samen. Later op de avond groeide het uit tot een protest met zo’n honderd man. Volgens hen zou racisme een rol hebben gespeeld.

Rellen Charlotte

Het incident komt een week na de grootschalige rellen in Charlotte, die ook ontstond nadat een zwarte man werd doodgeschoten door de politie. Een aantal dagen daarvoor werd een zwarte ongewapende man doodgeschoten in Tulsa.

Het is al de zoveelste keer dit jaar dat er protesten zijn ontstaan na politiegeweld. Ook ontstonden er eerder na politiegeweld tegen de Afro-Amerikaanse bevolking rellen in Charlotte, Los Angeles, Dallas, Chicago, Ferguson, Missouri en Baltimore.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Protesten na dood Afro-Amerikaan in Californië
Sluiten