Metro
Metro Nieuws 22 sep 2016 / 10:09 uur

Project X-reünie rustig dankzij voorzorgsmaatregelen

Het beoogde ‘reüniefeestje’ van het beruchte Project X in het Groningse Haren is woensdagavond niet van de grond gekomen. Het dorp zat op slot; aan de toegangswegen stonden agenten en wie niets te zoeken had in Haren, werd weggestuurd.

De controles leidden tot twee arrestaties: een bestuurder was onder invloed van alcohol, een ander werd opgepakt omdat hij nog de nodige boetes had openstaan. Verder omschreef een woordvoerder van de politie de sfeer als „rustig”.

Hoeveel jongeren rechtsomkeert moesten maken wist hij niet precies. „Het waren er zeker tientallen, misschien honderd.”

Noodbevel uit voorzorg

Burgemeester Pieter van Veen zag zich genoodzaakt een noodbevel uit te vaardigen om een herhaling van het chaotische ‘feestje’ van exact vier jaar geleden te voorkomen. Toen kwamen duizenden jongeren naar het dorp nadat iemand op Facebook een feestje had aangekondigd en braken er rellen uit.

Door het bevel gold er onder meer een samenscholingsverbod, waardoor de politie groepjes jongeren weg kon sturen. Hoeveel politie er op de been was om wantoestanden te voorkomen, is niet bekend gemaakt.

Actieve Facebookpagina

Op de Facebookpagina van Project X gaven 4000 mensen woensdagavond aan naar Haren te willen komen, nog eens 21.000 mensen stonden op ‘geïnteresseerd’. Aan het begin van de avond waren dan ook volop foto’s te zien van jongeren die in de auto richting Haren stapten.

,,Shit is zwaar aan hier, het gaat echt he-le-maal los!" Foto: Facebook Jan Gans

Later voerde sarcasme de boventoon. „Nou…dat was me een partij spannend”, luidde het commentaar van een feestganger. „Het gaat echt he-le-maal los”, schreef een ander bij een foto van een vrijwel lege straat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Project X-reünie rustig dankzij voorzorgsmaatregelen
Sluiten