Rens Oving
Rens Oving Nieuws 20 sep 2016 / 15:34 uur

Prinsjesdag: Belangrijkste cijfers op een rij

De Miljoenennota is dit jaar vooral een goednieuwsshow. De harde bezuinigen uit de beginjaren van Rutte II zijn afgerond, grote hervormingen komen er ook niet meer.

Daarnaast zit de economische wind eindelijk mee, volgend jaar wordt een groei van 1,7 procent verwacht. Het begrotingstekort en de staatsschuld kunnen daarom worden verkleind.

Dankzij de economische groei en het koopkrachtbeleid gaat bijna iedereen er volgend jaar op vooruit. Mensen met werk 1,1 procent. Mensen met een uitkering 1,1 procent. Gepensioneerden krijgen 0,7 procent meer te besteden.

Daar houdt het niet bij op, alle ministeries hebben wel ergens een cadeautje uit te delen. Een paar opvallende zaken op een rij.

Gezondheidszorg

Het eigen risico stijgt volgend jaar niet en blijft gelijk aan de huidige 385 euro.

Sociale Zaken

Het gat tussen werkenden en gepensioneerden wordt kleiner. Er is maar liefst 1,1 miljard vrijgemaakt om het dreigende koopkrachtverlies voor ouderen te compenseren. Ook zullen de huur- en zorgtoeslag stijgen.

Veiligheid en Justitie

Het ministerie van Veiligheid en Justitie krijgt er verreweg het meeste geld bij, 450 miljoen euro maar liefst. Ongeveer de helft daarvan gaat naar de politie. Ook komt er extra geld voor het Openbaar Ministerie en rechters.

Economische Zaken

Meer subsidie voor kleine groeiende bedrijven: 33 miljoen euro voor innovatieve bedrijven, 50 miljoen euro voor start-ups.

Defensie

Bijna 200 miljoen euro extra krijgt de krijgsmacht volgend jaar. Dit wordt uitgegeven aan reserveonderdelen, brandstof, oefenmunitie en nieuwe apparatuur voor soldaten in het veld.

Wonen

Belastingvrij schenken tot een ton voor een hypotheek is weer terug van weggeweest. Vooral bedoeld voor ouders die hun kinderen willen helpen bij het kopen van een huis.

Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Extra subsidie, 3 miljoen euro, voor festivals, onder andere Noorderslag en Welcome to The Village krijgen geld.

Financiën

Er wordt wat gesleuteld aan het belastingstelsel voor bedrijven. Daardoor hoeven kleinere bedrijven volgend jaar minder winstbelasting te betalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Prinsjesdag: Belangrijkste cijfers op een rij
Sluiten