Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Nieuws 6 sep 2016

Politie gaat internetpesters aanpakken

Internetpesters uit Noord-Holland hoeven niet alleen meer te rekenen op een bezoekje van Peter R. de Vries, ook de politie gaat de cyperpesters stevig aanpakken. De politie in de provincie gaat de internetpesters veel strenger aanpakken, meldt De Telegraaf.

Online gepest

Eén op de tien kinderen wordt online gepest, blijkt uit cijfers van het CBS. De politie doet vaak niets met aangiftes, terwijl de gevolgen voor sommige kinderen heel groot zijn. Kinderen worden onzeker, presteren minder op school en kunnen last krijgen van depressies of zelfs suïcidale neigingen.

Beeld: ANP

Weinig kennis

Toch doet de politie weinig met aangiftes. Dat komt omdat er te weinig expertise is bij de politie, waardoor zaken vaak geen prioriteit hebben. Concretere misdrijven hebben dat wel, en vaak heeft de agent die de zaak behandelt te weinig kennis om goed onderzoek te doen. Als laatste is pesten niet strafbaar. Stalken, bedreiging, chantage en smaad wel, maar de grens is soms moeilijk te bepalen.

In Noord-Holland gaan ze daar wat aan doen. „Wij gaan als cyberteam de agenten in de basisteams helpen bij de onderzoeken, zodat aangiften beter worden opgepikt. Ze worden ook getraind in het stellen van de juiste vragen”, zegt Fred Ootes in De Telegraaf. Hij is teamchef van het nieuwe cybercrime-team.

Beeld: ANP

Niet meer anoniem

Door IP-adressen gaat het team achterhalen wie er achter de pesterijen zit. „Sommige zieke individuen hebben er lol in om anderen te stalken of te pesten. We gaan de notoire pesters thuis vereren met een bezoekje.”

Het snelle ingrijpen werkt veel beter dan een lange strafzaak, meent Ootes: „Je haalt iemand uit de anonimiteit. Het afpakken van een computer of een telefoon is ook al een flinke straf. Of dat je ouders worden ingelicht.”

Wat is cyberpesten?

Cyberpesten, het pesten via digitale media, gaat vaak veel verder dan gewoon pesten. De pester kan anoniem blijven, waardoor het makkelijker is steeds verder te gaan. De pester doet dat bijvoorbeeld door dreigberichten te sturen, belastende foto’s of filmpjes online te zetten of gewoon een flinke partij te schelden.

Ook het hacken van accounts, het misbruiken van privégegevens en het bewerken van foto’s gebeurt vaak om iemand het leven flink zuur te maken. Het online pesten gebeurt vaak via Twitter, Facebook, Snapchat, Instagram of WhatsApp.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Politie gaat internetpesters aanpakken
Sluiten