Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 26 sep 2016 / 13:06 uur

Politicus was fel antisemiet, verhuist naar Israël

Een voormalig Hongaars Europees parlementslid van de extreemrechtse partij Jobbik verhuist naar Israël. Csanad Szegedi was ook één van de oprichters van de Hongaarse Garde, die zwarte uniformen met een zogenaamd pijlkruis-logo droeg – dezelfde pakken als de Hongaarse Beweging die in de Tweede Wereldoorlog de nazi’s steunde.

De Hongaar bekende vier jaar geleden dat zijn grootmoeder Joods was en de Holocaust heeft overleefd. Hij is nu als een blad aan een boom omgedraaid: eerst beschuldigde hij Joden ervan dat ze „het land opkopen”, en dat zij schuldig waren aan alles wat er in het land fout gaat. Nu wil hij naar Israël om tegen antisemitisme te strijden.

Ter compensatie

Dat meldt Jerusalem Post. Szegedi bekeerde zich eerder al tot het Joodse geloof. Hij noemt Israël nu „een geweldig land”. „Na de nachtmerrie die mijn familie in de Holocaust heeft meegemaakt, willen we nu deel uitmaken van de positieve droom die Israël is”, aldus Szegedi.

De Hongaar overweegt ook in Israël in de politiek te gaan, maar heeft nog geen geschikte partij gevonden. Szegedi wil nu in zijn land en in de rest van Europa meer aandacht voor antisemitisme geven, „ter compensatie van het verleden.”

Enige overlevende

Szegedi werd in 2010 voor het eerst geconfronteerd met zijn verleden. Hij ontkende in eerste instantie en probeerde de feiten onder de mat te schuiven. Hij zou media hebben betaald om niet over zijn Joodse achtergrond te publiceren – hoewel Szegedi dat zelf ontkent.

Twee jaar later bekende de Hongaar dat hij toch een Joodse achtergrond heeft. Hij sprak met zijn grootmoeder over de Tweede Wereldoorlog. „Ik vroeg haar hoe de deportaties in zijn werk gingen. Ze vertelde dat ze in Auschwitz en Dachau heeft gezeten. Ze is de enige overlevende van een enorme familie. (…) Dat moment realiseerde ik me dat mijn grootmoeder echt Joods is.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politicus was fel antisemiet, verhuist naar Israël
Sluiten