Els Anker
Els Anker Nieuws 3 sep 2016 / 19:40 uur

Plastic Soup Surfer weer terug op Nederlandse bodem

De poging van Merijn Tinga uit Leiden om de Noordzee over te steken op een zogeheten kitesurfboard is geslaagd, maar het is de ‘Plastic Soup Surfer’ niet gelukt om de overtocht in een recordtijd af te leggen.

Dat schrijft Tinga zaterdag op Facebook. Hij vertrok vrijdagochtend om 11.00 uur vanuit Scheveningen. Met de actie wil de Plastic Soup Surfer oproepen tot een verbod op statiegeldloze wegwerpflesjes. Tinga hoopte in minder dan acht uur de kustplaats Lowestoft te halen, maar uiteindelijk voelde hij na negen uur de Engelse bodem onder zijn voeten. Het oude record stond op zeven uur en 53 minuten.

Monstertocht

„Het was een ruige tocht”, aldus de surfer over de 176 kilometer lange reis. „Metershoge golven en tot windkracht zes tegen. En met Engeland in zicht viel de wind weg en dreef ik af. Na een half uur was de wind terug en kon ik de laatste twintig kilometer naar Lowestoft surfen. Monstertocht”

Tinga ontleent zijn bijnaam aan een kunstwerk dat hij eerder maakte. In de zomer van 2014 bouwde de Leidenaar een surfboard met plastic afval dat hij op het strand vond. Daarmee surfte hij langs de kust van België naar Duitsland. Het board dat Tinga gebruikte voor zijn overtocht naar Engeland, had de vorm van een PET-fles en is gemaakt van flessendoppen en zwerf PET-flesjes.

Moe

Inmiddels is de Leidenaar weer op Nederlandse bodem. „Nog even tanken en dan weer huiswaarts! Nu wel moe trouwens”, aldus Tinga op sociale media.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Plastic Soup Surfer weer terug op Nederlandse bodem
Sluiten