Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 15 sep 2016 / 18:21 uur

Ov-bedrijven verdienen miljoen door niet uitchecken

Bedrijven in het openbaar vervoer hebben het afgelopen jaar 4 miljoen euro verdiend aan reizigers die niet hebben uitgecheckt met hun ov-chipkaart. In zo’n 1,3 procent van de gevallen vergeet een reiziger om uit te checken, waardoor er meer wordt betaald voor een reis dan dat deze eigenlijk kost.

Dat meldt het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad, waar overheden, vervoersbedrijven en consumentenorganisaties deel van uitmaken. Het bedrag wordt wel wat minder hoog: in 2014 werd liefst 16 miljoen euro te veel geïncasseerd doordat reizigers vergaten uit te checken.

Vaker uitchecken

Dat het bedrag is afgenomen, komt enerzijds doordat steeds minder reizigers vergeten uit te checken. In 2014 werd in 1,7 procent van de gevallen nog niet uitgecheckt. Dat is nu dus afgenomen naar 1,3 procent. Dat ligt nog wel altijd boven de doelstelling van 1 procent.

Anderzijds vragen mensen die vergeten zijn uit te checken steeds vaker geld terug. In 2014 vroegen 440.000 reizigers geld terug, in 2015 waren dit er 579.000. Deze groei heeft mogelijk deels te maken met de duidelijkere in- en uitcheckpalen op stations.

NS is inmiddels ook begonnen met een alert voor wie vergeet uit te checken. Deze reizigers krijgen een e-mail waarin staat dat ze hun geld terug kunnen vragen als ze zijn vergeten uit te checken. Wie een abonnement heeft op een traject, krijgt het te veel afgeschreven bedrag automatisch af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Ov-bedrijven verdienen miljoen door niet uitchecken
Sluiten