Rens Oving
Rens Oving Nieuws 13 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Oppakken Zaans straattuig doet eerder kwaad dan goed

Uiteindelijk was het dan toch zover. Maandagavond werden acht mensen opgepakt vanwege overlast in de Zaanse wijk Poelenburg. De vraag is alleen of dat veel zin heeft. Een paar uur in de cel is voor hen eerder een droom die uitkomt dan een echte straf.

Echt veel straf zullen de arrestanten niet krijgen. Ze werden onder meer in de kraag gevat vanwege het overtreden van het samenscholingsverbod, omdat ze geen legitimatie bij zich hadden en belediging van een agent. Eerder was al een 17-jarige jongen aangehouden vanwege een mishandeling. Op dinsdag werd een jongen opgepakt vanwege opruiing.

De kans is dus groot dat er maar kleine straffen zullen volgen, als er al straf wordt uitgedeeld. Veel meer dan een goed verhaal houden de hangjongeren dus waarschijnlijk niet over aan hun nachtje in de cel.

Trots op enkelband

En zo’n ‘gangsterimago’ kan in sommige buurten, onder sommige jongeren, heel veel respect opleveren, weet ook criminoloog Jan Dirk de Jong, die veel onderzoek doet naar criminele jeugdbendes. „Ik liep laatst nog met een jongen met een enkelband door zijn wijk. Nou, die had zijn broekspijp lekker hoog opgerold zodat iedereen goed kon zien dat hij dat ding had.”

Is het dan slim om nu hard op te treden tegen de vervelende ventjes in Poelenburg? De Jong denkt van niet en is zelfs bang dat het oppakken van de jongens de situatie alleen maar verergert.

„Wat je er ook van vindt, deze jongens voelen waarschijnlijk echt dat hen onrecht is aangedaan en de groep om hen heen ook”, denkt De Jong. „Door ze nu op te pakken, krijgen ze een unieke kans om zich als helden van de wijk te presenteren. Ze zijn opgepakt en snel weer vrijgelaten en krijgen de status die daarbij hoort. Op de lange termijn doet dit meer kwaad dan goed.”

Criminelen creëren

Want hoewel Poelenburg al langer gebukt gaat onder overlast op straat, is er geen sprake van grote criminaliteit. Ja, er wordt gescholden. Ja, er wordt getreiterd, rondgehangen en geïntimideerd. Maar van een golf aan inbraken of overvallen is geen sprake.

De Jong heeft met verbazing zitten kijken naar de Zaanse soap. „Begrijp me niet verkeerd, de overlast voor mensen in de wijk is natuurlijk heel vervelend. Maar ik kan zo tien steden opnoemen waar meer aan de hand is dan rondom deze groep in Poelenburg. Als dit echt zware jongens waren geweest dan zijn ze toch ook oerstom om zo de aandacht op zich te vestigen? Je moet nu alleen oppassen dat je door hard op te treden als het ware een groep criminelen creëert.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oppakken Zaans straattuig doet eerder kwaad dan goed
Sluiten