Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 10 sep 2016 / 12:50 uur

Opnieuw staakt-het-vuren in Syrië, maar werkt het?

Opnieuw een wapenstilstand in Syrië. Althans, de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en Rusland zijn overeen gekomen dat maandag na zonsondergang de wapens worden neergelegd. Hulpverleners moeten toegang tot belegerde steden krijgen, waar de bevolking uitgehongerd is. Het Syrische leger moet zeven dagen lang stoppen met het aanvallen van de oppositie – alleen IS mag nog bestreden worden. Heeft het kans van slagen?

Medicijnen zijn hard nodig

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is het akkoord een „doorbraak". Hij stelt dat er verregaande afspraken zijn gemaakt. Zo mag het leger van het Syrische regime van Assad de stellingen van al-Nusra (de Syrische tak van Al-Qaida) niet meer bombarderen. De Verenigde Staten en Rusland mogen dat nog wel, maar die zullen hun aanvallen onderling coördineren.

Daardoor kunnen hulpverleners belegerde steden bereiken om voedsel en medicijnen te brengen. Het gaat onder meer om wijken in de steden Aleppo en Homs, die al jarenlang zijn afgesloten van de buitenwereld. Vorige maand moest een kindje in Homs worden ingesmeerd met modder nadat de wijk was bestookt met brandbommen – er waren geen normale middelen om het kind te behandelen.

Moe van de oorlog

Maar er wordt getwijfeld of alle partijen zich wel aan het akkoord zullen houden. Voorlopig wordt er nog hard gevochten: in Aleppo probeert het Syrische leger nog zo veel mogelijk gebied te veroveren voordat het staakt-het-vuren maandag in moet gaan. De rebellen zeggen dat zij een tegenaanval voorbereiden, meldt Middle East Eye.

De Verenigde Staten en Rusland sloten bovendien eerder meerdere deals over een staakt-het-vuren. Dat mislukte toen hopeloos: de oorlog gaat nog altijd door. Waarom zou het nu wel slagen?

Syriërs vluchten met kinderen na een bombardement in Aleppo. Foto: AFP

Na jarenlang vechten hebben de meeste partijen wel door dat er nog weinig te winnen valt: Islamitische Staat is teruggedreven, maar verder worden er weinig overwinningen geboekt. Vechten heeft geen zin meer, en als de andere partij ook stopt heeft niemand er belang bij weer te beginnen, zo is de hoop.

Het vechten stopt niet

Maar Syrië is inmiddels een lappendeken, met allerlei groepen die weinig gemeenschappelijke belangen hebben. Zelfs de coalities onder de oppositie zijn verdeeld.

Het vechten stopt bovendien niet: IS en al-Nusra worden bestreden, en met het grondoffensief van Turkije lijkt een treffen tussen de Turkse troepen en die van de Koerdische militie YPG ook een reële optie.

De afspraak geldt bovendien maar voor zeven dagen. Ook dat zegt iets: de partijen hebben blijkbaar weinig vertrouwen in het akkoord. En wat als het bestand wel werkt, wordt er dan na zeven dagen gewoon weer gevochten?

Reageer op artikel:
Opnieuw staakt-het-vuren in Syrië, maar werkt het?
Sluiten