Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 29 sep 2016 / 12:19 uur

OPEC-landen akkoord: benzine moet duurder

De OPEC-landen zijn er woensdag in geslaagd een akkoord te bereiken over productiebeperkende maatregelen. Vanaf november geldt een productieplafond van 32,5 tot 33 miljoen vaten per dag, zo’n 750.000 vaten minden dan er in augustus per dag aan olie werden opgepompt. Wat heeft dat voor gevolgen?

Olie-exporterende landen

De OPEC is een organisatie van veertien olie-exporterende landen, met name in het Midden-Oosten, die samen een aandeel hebben van 40% in de totale olieproductie. Door een productieplafond in te stellen kan het olie-exportkartel de olieprijs omhoog duwen. Toen er geruchten over een akkoord de kop op staken, steeg de prijs al stevig.

Het is voor het eerst in acht jaar dat de OPEC-landen een akkoord hebben bereikt over een productieplafond. De landen ondervinden al jaren last van het overaanbod aan olie, waardoor de prijs flink is gedaald. Dat komt enerzijds door overproductie en anderzijds doordat de vraag is gedaald door economische crises. Voor sommige landen is dat funest, omdat zij voor hun begroting vrijwel geheel afhankelijk zijn van de inkomsten uit olieproductie.

De benzineprijs zal door de deal vermoedelijk snel gaan stijgen. Foto: AFP.

Prijzen stijgen

Na geruchten over een akkoord steeg de prijs al flink, en na de berichten over een akkoord liep de prijs verder op. Voor een vat Amerikaanse olie moest bij de slotbel op Wall Street 46,72 dollar worden betaald, een stijging van 4,5 procent. Brent steeg met 5,1 procent tot 48,29 dollar per vat.

De OPEC moet het nog wel voor elkaar zien te krijgen om landen mee te krijgen die niet bij de organisatie zijn aangesloten. Daarover worden nog gesprekken gevoerd. Landen als Canada, Mexico, Verenigde Staten, Rusland en Oman produceren relatief veel olie, maar zijn niet aangesloten bij OPEC. Met name Rusland voerde zijn productie onlangs nog fors op; daar worden per dag 11,1 miljoen vaten gevuld.

Experts zijn er overigens nog niet van overtuigd dat de deal ook goed zal worden uitgevoerd. Op een top in november moet de deal worden geformaliseerd en moet duidelijk worden wat de productieplafonds voor de afzonderlijke landen worden. Volgens Citigroup kan daar nog wel eens onenigheid over ontstaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
OPEC-landen akkoord: benzine moet duurder
Sluiten