IngelisedeVries
IngelisedeVries Nieuws 21 sep 2016 / 12:24 uur

Oorlog in Jemen eist 3800 levens, hoe nu verder?

Sinds in maart 2015 de burgeroorlog in Jemen begon, zijn er al flink wat levens veranderd. De burgeroorlog heeft sindsdien bijna 3800 doden geëist, laat Oxfam Novib weten.

Humanitaire hulp

Ook zijn er 6711 mensen gewond geraakt, hebben meer dan 3 miljoen mensen moeten vluchten en is 80% van de bevolking afhankelijk van humanitaire hulp. In het land wonen in totaal bijna 27 miljoen mensen. Het zijn de gevolgen van grootschalige gevechten en beschietingen. De voedselhulp wordt in sommige gebieden door de strijdende partijen met opzet verhinderd, terwijl de helft van de bevolking niet genoeg te eten heeft.

Inwoners van Jemen vluchten na een luchtaanval

Gedwongen vluchten

Oxfam Novib sprak duizend Jemenieten die moesten vluchten. Daarvan vertelde driekwart dat ze gedwongen werden hun huizen te verlaten door de luchtaanvallen en één op de vijf vluchtelingen moest weg omdat hun huis was verwoest.

Revolutie

De burgeroorlog begint als gevolg van de onrust na de Jemenitische Revolutie. Tussen 2011 en 2012, redelijk in het begin van de Arabische Lente, wordt de regering van president Saleh ten val gebracht. De sjiitische rebellengroep Houthi’s komt in opstand tegen de nieuwe regering van Al-Hadi, die overwegend soennitisch is. Het conflict wordt door velen beschouwd als een godsdienstoorlog, maar ook terroristische organisaties als IS en Al Qaida maken gebruik van de situatie om meer invloed te krijgen.

Strijders van rebellengroepering Houthi's

Luchtaanvallen

De revolutie is uitgebroken, maar op 19 maart 2015 gaat het conflict een stuk verder. Er wordt een slag geleverd tussen de soennitische regering van Al Hadi en de loyalisten van de sjiitische Saleh, de gevallen president. De Houthi’s bezetten vervolgens meerdere plekken, maar worden op sommige plekken ook weer verdreven door luchtaanvallen. Al-Hadi vlucht een paar dagen na de eerste slag naar Saoedi-Arabië om politiek asiel te krijgen.

De bezette gebieden in Jemen/Beeld: Wikipedia

De groene gebieden worden bezet door de ‘interim-regering’, het Revolutionaire Commité, de rode gebieden door de regering van Al-Hadi, de witte gebieden door Ansar al-Sharia (onder andere Al-Qaida), de grijze gebieden door IS en het blauwe door lokale groeperingen.

Oorlogsverklaring

Als er een dag na de vlucht van Al-Hadi luchtaanvallen worden uitgevoerd door meerdere landen uit Noord-Afrika, Zuid-Azië en het Midden-Oosten als gevolg van een militaire campagne, zien de Houthi’s dat als oorlogsverklaring. Op 12 mei is er tijdelijk een wapenstilstand, zodat er humanitaire hulp geleverd kan worden. Ook eind juli van het jaar wordt er weer humanitaire hulp geleverd met behulp van een tijdelijke wapenstilstand.

Strijders voor Al-Hadi

Pas een half jaar later, in december, zijn er in Zwitserland geheime onderhandelingen om een passende oplossing voor de lange termijn te vinden. Ondanks het staakt-het-vuren dat is afgekondigd, blijven rebellen en militaire troepen doorgaan. Na vijf dagen stranden de vredesonderhandelingen. Ook de onderhandelingen die in april 2016 beginnen, leveren niks op.

Vredesplan

En van die gevechten zijn dus niet alleen militairen en rebellen het slachtoffer, ook veel burgers voelen de gevolgen. Afgelopen augustus heeft de Jemenitische regering laten weten bereid te zijn mee te werken aan een vredesplan. Oxfam Novib is ervan overtuigd dat de burgeroorlog in Jemen alleen beëindigd kan worden door een politieke oplossing, waarbij de regering de strijdende partijen oproept vredesonderhandelingen te voeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oorlog in Jemen eist 3800 levens, hoe nu verder?
Sluiten