Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 10 sep 2016 / 07:00 uur

Oogoperatie succesvol met Nederlandse robot

Een aantal artsen uit Groot-Brittannië heeft een succesvolle oogoperatie uitgevoerd met een Nederlandse chirurgierobot. De BBC mocht de operatie volgen en spreekt van een belangrijke doorbraak, meldt NOS.

Extreem nauwkeurig

Preceyes is de naam van de in Nederland ontwikkelde robot. Speciale technieken maken het voor de chirurg mogelijk om extreem nauwkeurig te werk te gaan. Tijdens deze operatie werd een honderdste van een vlies dat een millimeter dik was van iemands netvlies gehaald. De 70-jarige patiënt was grotendeels blind geworden aan een oog door vergroeiing.

Joystick

Met een soort joystick van de robot kan de chirurg een naald in het oog bedienen. De robot zet grote bewegingen van de chirurg om in kleine bewegingen van de naald. Zo worden ook trillingen van de chirurg gecorrigeerd.

De chirurg in kwestie is lovend over de robot. „Als je dit met de hand doet, raak je altijd het netvlies en zie je wat bloedingen", legt de chirurg uit. „Met de robot lukte het om alleen het vliesje te verwijderen."

Werking bewijzen

De robot is ontwikkelt door een bedrijf dat voortkomt uit de Technische Universiteit Eindhoven. Het is nog niet te koop. Deze eerste operatie was bedoelt om Preceyes te testen en de werking er van te bewijzen. De komende tijd worden elf andere personen nog geopereerd aan het oog. De medische wereld is wel ontzettend lovend over Preceyes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oogoperatie succesvol met Nederlandse robot
Sluiten