Puck Roest
Puck Roest Nieuws 24 sep 2016 / 06:30 uur

Onwetende patiënten Erasmus namen deel aan onderzoek

Zeker 141 hartpatiënten van het Erasmus MC in Rotterdam hebben meegedaan aan een wetenschappelijk onderzoek zonder dat ze daarvan op hoogte waren. De patiënten werden geopereerd met een nieuwe methode waarvan niemand nog wist hoe veilig die was. Dat meldt NRC op basis van onderzoek.

Patiënten die last hadden van boezemfibrillatie werden geopereerd met een nieuwe cryoballon – een katheter met een bevroren ballon aan het eind. Ze werden ook gevraagd vier maanden dagelijks hun hartritme door te geven. Het ging om een onderzoek naar „de veiligheid” en „haalbaarheid” van de ballon, schreven de cardiologen achteraf in een publicatie.

Rechtszaak

Patiënten moeten volgens de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek eerst een formulier ondertekenen waarin staat dat ze weten aan wat voor studie ze meedoen en daarmee akkoord zijn. Dat is hier niet gebeurd.

Het onderzoek liep van augustus 2005 tot augustus 2007. Twee patiënten uit Zeeland ondervinden nog altijd gevolgen van toen opgetreden complicaties. Zij spannen een rechtszaak aan tegen het Rotterdamse ziekenhuis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onwetende patiënten Erasmus namen deel aan onderzoek
Sluiten