Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 19 sep 2016 / 10:08 uur

Onderzoek naar euthanasie voor kinderen onder de 12

Euthanasie is een gevoelig onderwerp, maar zeker bij kinderen. Vorige week kreeg voor het eerst een ongeneeselijk ziek kind euthanasie in België na een veelbewogen wetswijziging. Ook in Nederland laait de discussie weer op. Kinderartsen willen daarom een expertise-centrum oprichten rond euthanasie en kinderen. Dat zou er dit jaar nog moeten komen.

Dat meldt het Algemeen Dagblad maandag. Artsen onderzoeken hoe de beslissingen om een eind te maken aan het leven van terminaal zieke kinderen van tussen de 1 en 12 jaar in de praktijk tot stand komt.

Kinderen jonger dan 12 jaar

In België komen alle ongeneeselijk zieke kinderen in aanmerking voor euthanasie. In Nederland ligt dat anders: hier moet aan voorwaarden voldaan worden. Het moet gaan om „uitzichtloos en ondraagelijk lijden". En dan komen nog altijd niet alle kinderen in aanmerking: pasgeborenen (van tussen de 0 en 1 jaar oud) kunnen euthanasie krijgen, en kinderen van boven de 12 jaar.

Kinderen van tussen de 1 en 12 jaar oud kunen géén euthanasie krijgen. Zij worden als niet wilsbekwaam gezien, wat wil zeggen dat ze geen weloverwogen beslissing zouden kunnen nemen. Euthanasie is daarom voor deze kinderen uitgesloten, ook als er sprake is van uitzichtloos en ondraagelijk lijden.

Sommige artsen vinden echter dat er ook voor kinderen onder de 12 een mogelijkheid moet zijn voor euthanasie. Zij willen dat per geval wordt bekeken of de kinderen de gevolgen van hun beslissing kunnen overzien en dus wel wilsbekwaam zijn.

Heel kleine groep

„Het gaat om extreme uitzonderingssituaties van kinderen die bijna doodgaan, en waar je ouders graag de mogelijkheid wilt bieden om hun kind op een menswaardige manier te laten sterven”, stelde hoogleraar kindergeneeskunde Eduard Verhagen vorig jaar in de Volkskrant. Dat het inderdaad om een heel kleine groep gaat, wordt bevestigd door de cijfers: tussen 2002 en 2012 kregen vijf minderjarigen in Nederland euthanasie: een 12 jarige, en vier jongeren van 16 en 17 jaar oud.

De wet in België bestaat daarnaast al sinds 2014; het kind dat vorige week euthanasie kreeg, was de eerste die gebruik maakte van de mogelijkheid. Het zou bovendien gaan om een 17-jarige – die zou in Nederland ook onder de euthanasiewet vallen. 16- en 17-jarigen nemen in Nederland het besluit in principe zelf, hoewel de ouders daar wel bij betrokken moeten zijn.

In België heeft de kinderspycholoog of -psychiater een belangrijke stem voor jongere kinderen. Nederlandse kinderartsen willen onderzoeken hoe zij vaststellen of een kind wilsbekwaam is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek naar euthanasie voor kinderen onder de 12
Sluiten