Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Nieuws 13 sep 2016 / 16:07 uur

Nieuw orgaandonorplan: wat houdt dat in?

De Tweede Kamer is voor de verandering van het systeem voor de registratie van orgaandonoren. Dinsdag werd het fel omstreden plan van D66, dat tot meer orgaandonoren moet leiden, op het nippertje aangenomen door de Kamer.

Hoewel het plan nu ook nog door de Eerste Kamer moet komen, lijkt een verandering van de Wet op Orgaandonatie niet ver weg meer. Wat gaat er precies veranderen?

Hoe de donorregistratie nu gaat

Op dit moment kan iedereen die 12 jaar of ouder is en ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente, de keuze over orgaandonatie vastleggen. Dat gebeurt middels het Donorregister, dat in 1998 werd opgericht. De opties waaruit je kunt kiezen, zijn als volgt:

  1. Ja, ik geef toestemming
  2. Nee, ik geef geen toestemming
  3. Mijn partner of familie beslist
  4. De door mij gekozen persoon beslist

Wie voor optie 1 kiest, heeft zelf in de hand welke organen er wel en niet gebruikt mogen worden. Zo kun je bijvoorbeeld je huid en hoornvliezen uitsluiten van donatie.

Informatiepakket

Alle jongeren in Nederland ontvangen in het jaar dat ze 18 worden een informatiepakket waarin wordt opgeroepen tot registratie. Daar gaf 29,8 procent van de jongeren het afgelopen jaar gehoor aan, blijkt uit cijfers van het Donorregister. Ook mensen die nieuw zijn in Nederland ontvangen een informatiepakket van het Donorregister, slechts 6,4 procent van hen registreerde hun keuze.

In totaal staat volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek de keuze van 40 procent van de bevolking – van 12 jaar en ouder – vast in het Donorregister. Daarvan is 24 procent bereid zijn of haar organen of weefsels af te staan na het overlijden.

Wetsvoorstel van D66

Dat percentage zou veel hoger kunnen zijn, denkt D66. „Uit onderzoek blijkt dat meer dan 60 procent van de mensen wil instemmen met orgaandonatie, maar zichzelf er om wat voor reden dan ook niet toe kan zetten om die wens vast te leggen”, schrijft de partij op haar website.

Met het wetsvoorstel van de democraten wordt de keuze van mensen over hun orgaandonatie nog steeds vrijgelaten, maar wordt die keuze wel geregistreerd. Het zou dan dus niet meer alleen mogelijk zijn om je keuze vast te leggen in het Donorregister, maar zelfs verplicht. Mensen die geen keuze maken, worden automatisch geregistreerd als donor.

Nu sterven er volgens D66 nog jaarlijks 150 mensen doordat zij op een wachtlijst staan, maar er geen orgaandonoren beschikbaar zijn. De nieuwe wet moet dat aantal drastisch terug brengen.

Automatisch donor

Mocht het plan ook door de Eerste Kamer heen komen, kan iedereen van 18 jaar en ouder die nog niet geregistreerd staat in het Donorregister een oproep verwachten. Nogmaals: wie daar geen gehoor aan geeft, staat automatisch geregistreerd als donor.

Voor mensen die hun keuze al geregistreerd hebben, zou er dus niets moeten veranderen. Wel is het mogelijk de keuze ten alle tijden aan te passen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw orgaandonorplan: wat houdt dat in?
Sluiten