Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 16 sep 2016 / 16:25 uur

‘Nederland loopt achter met inentingen rotavaccin’

Emeritus hoogleraar kindergeneeskunde Ronald de Groot vindt dat alle baby’s in Nederland moeten worden gevaccineerd tegen het rotavirus. Volgens de hoogleraar belanden er jaarlijks ongeveer 4500 kinderen in het ziekenhuis met het virus en per jaar overlijden er gemiddeld zes à zeven kinderen aan het rotavirus.

Het rotavirus is voor veel ouders nog onbekend, maar het is de belangrijkste veroorzaker van ernstige diarree bij kinderen. Volgens schattingen leidt het virus wereldwijd tot 500.000 doden per jaar. In Nederland loopt het meestal goed af, maar niet altijd en daarom pleit Ronald de Groot ervoor dat baby’s voortaan worden ingeënt voor dit virus. Vooral in de winter belanden duizenden kinderen met uitdrogingsverschijnselen in het ziekenhuis, meldt De Volkskrant.

De Gezondheidsraad, waarvan De Groot toen lid was, onderzocht in 2010 de mogelijkheid om het rotavaccin op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Maar dit leidde niet tot een akkoord van de regering. „In de commissie was een minderheid van mening dat de aandoening niet ernstig genoeg was om in aanmerking te komen voor opname in het Rijksvaccinatieprogramma”, zei De Groot vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Nederland loopt achter

Landen als Engeland, Belgie, Duitslands, Noorwegen en de VS vaccineren kinderen al tegen het virus en De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert landen al jaren om het rotavaccin op te nemen in het vaccinatieprogramma. In De Volkskrant laten diverse experts weten dat we in Nederland achterlopen. ,,Niet alleen in Europese landen, ook in ontwikkelingslanden in Afrika en Azië is het vaccin al lang geïntroduceerd”, zegt de hoogleraar.

Wel voegt hij er aan toe dat de gevolgen van het virus voor kinderen daar groter zijn, omdat de gezondheidszorg in die landen van een lager niveau is. Ronald de Groot vraagt zich af waarom zes tot zeven dode kinderen per jaar niet genoeg zijn. Inmiddels zijn er al duizenden kinderen opgenomen in het ziekenhuis, dit had wellicht voorkomen kunnen worden als zij waren ingeënt.

Foto: ANP

Hoe herken je het rotavirus?

De rotavirusinfectie is een besmettelijke ziekte, waarbij een ontsteking van de maag en de darm optreedt. Volgens het RIVM zit het virus in de ontlasting van iemand die besmet is. Het virus kan door toiletgebruik via de handen worden doorgegeven, of het kan terechtkomen op speelgoed en andere voorwerpen.

De ziekteverschijnselen zijn koorts, misselijkheid, overgeven en waterdunne diarree. De klachten duren ongeveer vier tot zes dagen. Meestal duurt het na besmetting twee dagen voordat de klachten optreden, niet altijd treden er ziekteverschijnselen op. Mensen kunnen de ziekte meerdere keren krijgen, maar de ziekte verloopt minder ernstig naarmate je hem vaker hebt gehad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Nederland loopt achter met inentingen rotavaccin’
Sluiten