Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 12 sep 2016

Nazomer eist levens: egels drogen uit of verdrinken

Het zal ook jou uiteraard niet ontgaan zijn: september is het nieuwe juli geworden. We wandelen het najaar tegemoet, maar ook deze week lopen de temperaturen nog op tot boven de 30 graden. Lekker voor iedereen die aan het zwembad of op het strand kan liggen, maar een ramp voor de egels in ons land.

Opvangcentra voor wilde dieren zien dan ook een piek in het aantal uitgedroogde egels dat bij hen terechtkomt, schrijft RTL. Deze periode van het jaar is niet alleen heel druk voor iedereen die weer aan het werk moet, ook de egels draaien overuren. Ze moeten namelijk een vetlaag voor de winter creëren.

Die vetlaag ontstaat niet vanzelf, ze moeten zich helemaal vol eten, zodat ze klaar zijn voor hun winterslaap. Het droge weer zorgt ervoor dat er minder voedsel te vinden is voor de egels, maar vooral ook minder water. Plassen liggen er niet en kleine poeltjes zijn allang opgedroogd.

Meer water, meer gevaar

Hierdoor gaan de egels op zoek naar grotere waterbronnen, zoals zwembaden of vijvers. Volgens natuurwebsite Nature Today is dat drinken uit vijvers en zwembaden een levensgevaarlijke onderneming. Soms vallen de dieren namelijk in het water en komen ze er niet meer uit, die egels verdrinken. Andere dieren drogen al uit tijdens hun zoektocht naar water.

Hulp is simpel

Het goede nieuws is dat het makkelijk is de dieren een handje te helpen! Je hoeft daarvoor alleen maar een schoteltje water in de tuin te zetten, genoeg om het vochtgehalte bij te stellen en te klein om in te verdrinken. Maar zet geen melk neer, want daar kan de maag van egels niet tegen.

Van melk gaan de diertjes zelfs aan de diarree, waardoor ze nog sneller uitdrogen. De komende dagen zullen de egels heel blij zijn met onze schoteltjes water, want het blijft zeker tot vrijdag nog warm, droog en zonnig, volgens Buienradar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Nazomer eist levens: egels drogen uit of verdrinken
Sluiten