Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 22 sep 2016 / 12:13 uur

Minder salaris voor mensen met dialect

Praat jij dialect? Dat zou je weleens terug kunnen zien op je loonstrookje. Mensen die met een dialect spreken, verdienen namelijk 5 tot 15 procent minder dan mensen die Standaardnederlands spreken. Dat schrijft het AD donderdag naar aanleiding van onderzoek van de Universiteit van Tilburg.

Inkomensverschil zou niets te maken hebben met opleidingsniveau of woonplaats, maar wel degelijk met de manier waarop iemand spreekt. Tot deze opmerkelijke conclusie kwam Jan van Ours, hoogleraar arbeidseconomie aan de universiteit van Tilburg.

Wat zeg je?

Volgens de hoogleraar, die zelf is opgegroeid met het dialect van Goeree-Overflakkee, wordt gedacht dat mensen die een dialect spreken minder productief zijn op de werkvloer, omdat ze moeilijker te verstaan zijn dan iemand die Standaardnederlands spreekt.

Van Ours legde op NPO Radio 1 uit dat het onderzoek is gedaan onder een groep mensen van wie het opleidingsniveau en de woon- en gezinssituatie vrijwel gelijk is. De groep kon invullen of zij al dan niet dagelijks met een dialect spreken. Uit die antwoorden blijkt een verschil in salaris van 5 tot 15 procent tussen mensen die dagelijks met dialect spreken en de groep die dat niet doet.

Mogelijk discriminatie

Worden mensen gediscrimineerd op basis van hun uitspraak? Dat is mogelijk, volgens Van Ours. Hij stelt vast dat het verschil in salaris groter wordt wanneer de afstand van het dialect tot het Standaardnederlands toeneemt.

Zeker weet hij het nog niet, want hoe het inkomensverschil op basis van dialect ontstaat, moet nog worden onderzocht. Mogelijk ontstaat het verschil onbewust bij promoties en loonsverhogingen. De hoogleraar hoopt zijn onderzoek aan het einde van dit jaar af te ronden.

Steeds minder dialecten

Ongeveer 40 procent van de Nederlandse bevolking is opgevoed met een accent of dialect. Het taboe hierop wordt langzaamaan kleiner, blijkt uit een lopend onderzoek van Sprekend Nederland. Ook spreken steeds minder jongeren een spreektaal of dialect, maar de variatie in accenten neemt wel toe.

Met welk accent kan je het beste spreken? Het Randstad-accent krijgt de hoogste waardering – tenzij duidelijk hoorbaar is dat iemand uit Rotterdam of Den Haag komt. Het Limburgse accent scoort minder goed: dat wordt nog steeds een beetje dom gevonden, blijkt uit het onderzoek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Minder salaris voor mensen met dialect
Sluiten