Metro
Metro Nieuws 16 sep 2016 / 14:56 uur

Miljoenennota gelekt: ‘Nederland sterker uit crisis’

Nederland is sterker uit de crisis gekomen. Dat is de centrale boodschap van de Miljoenennota die volgende week op Prinsjesdag gepresenteerd wordt, aldus verschillende media die het document in handen hebben. Bronnen in Den Haag bevestigen de cijfers.

Zo zal de economie volgend jaar met 1,7 procent groeien, waar het kabinet uitging van 1,6 procent. Ook het aantal werklozen in 2017 zal waarschijnlijk lager liggen dan aanvankelijk gedacht, in plaats van 560.000 zitten er ‘slechts’ 550.000 mensen zonder werk.

De werkloosheidscijfers in de Miljoenennota wijken trouwens vaak af van de realiteit. Dat komt omdat het om ramingen gaat. In augustus waren er namelijk 521.000 werklozen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag nog.

In balans

Ook de consumptie van huishoudens blijft stijgen, wat goed is voor de economie. „De overheidsfinanciën zijn inmiddels meer in balans. Al met al is Nederland sterk uit de crisis gekomen”, aldus minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in het voorwoord van de Miljoenennota. Wel benadrukt de minister dat de crisis alles behalve pijnloos is verlopen en nog steeds gevolgen heeft.

Iets vooruit

Een deel van informatie die op Prinsjesdag wordt gepubliceerd, was al eerder gelekt naar RTL. Daaruit bleek dat vrijwel iedereen er in 2017 iets op vooruitgaat. Voor versterking van de koopkracht wordt 1,1 miljard uitgetrokken. Ook gaat er 1,5 miljard extra naar veiligheid, onderwijs, defensie, zorg en de aanpak van armoede.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Miljoenennota gelekt: ‘Nederland sterker uit crisis’
Sluiten