Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 5 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Mensapen ernstig bedreigd, reuzenpanda krabbelt op

Vier van de zes soorten mensapen zijn slechts één stap verwijderd van uitsterven. Op de nieuwe Rode Lijst van natuurbeschermingsorganisatie IUCN die zondag werd gepubliceerd, staan de dieren op de hoogste risicocategorie op de lijst: ze worden ernstig bedreigd.

Vooral met de oostelijke gorilla, de westelijke gorilla, de Borneose orang-oetan en de Sumatraanse orang-oetan gaat het slecht. De mensapen zijn op de lijst gestegen van ‘bedreigd’ naar ernstig bedreigd’. Ook de chimpansee en de bonobo, de twee andere soorten mensapen, worden met uitsterven bedreigd.

Niet alleen over mensapen luidt IUCN de noodklok, ook met de eens zo veel voorkomende zebra en Afrikaanse antilope gaat het niet goed. Ze verhuisden van de categorie ‘minste zorg’ naar ‘bijna bedreigd’. Op Hawaii hebben inheemse planten het ernstig te verduren. De biodiversiteit is afgenomen en uit de nieuwste cijfers blijkt dat 87 procent van de inheemse planten op Hawaii met uitsterven wordt bedreigd.

Jacht en verlies van leefruimte

Het is verboden om grote apen te doden of gevangen te houden, toch vormt de jacht nog steeds de grootste bedreiging voor gorilla’s en andere dieren. „Illegale jacht en het verlies van leefruimte zijn nog steeds grote bedreigingen die ervoor zorgen dat veel soorten zoogdieren richting uitsterven worden geduwd”, zegt Carlo Rondinini, coördinator van de beoordeling van zoogdieren van de Sapienza Universiteit in Rome.

„We hebben opnieuw bijna de helft van alle zoogdieren beoordeeld. Er zijn weliswaar enkele successen te vieren, maar deze nieuwe gegevens moeten dienen als een baken voor de instandhouding van diersoorten die nog steeds ernstig worden bedreigd.”

Reuzenpanda krabbelt op

Een van de successen waar de wetenschapper het over heeft, is dat van de reuzenpanda. Dankzij de bescherming van de pandasoort en het aanplanten van bossen is de populatie van de de dieren afgelopen jaar toegenomen. De reuzenpanda staat daarom nu te boek als ‘kwetsbaar’ in plaats van ‘bedreigd’.

Foto: ANP

Ook de populatie Tibetaanse antilopes en Australische langoorhaasratten is door beschermingsmaatregelen toegenomen.

De Rode Lijst

De IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten is de meest uitgebreide en meest gebruikte informatiebron over de status van dier- en plantensoorten over de hele wereld. Door te laten zien welke dier- en plantsoorten het meeste risico lopen op uitsterven, wil de Rode Lijst aanmoedigen tot actie om bedreigde soorten te beschermen. De lijst wordt jaarlijks geëvalueerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Mensapen ernstig bedreigd, reuzenpanda krabbelt op
Sluiten