Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 sep 2016

Meer controles en samenscholingsverbod in Zaandam

Camerabewaking, surveillerende agenten en een samenscholingsverbod. Het zijn de maatregelen die de gemeente Zaanstad instelt om de overlast van de groep jongeren in de wijk Poelenburg terug te dringen. De gemeente treft deze maatregelen samen met de politie en het Openbaar Ministerie.

De camera’s worden onder andere opgehangen bij de supermarkt Vomar, waar de hangjongeren zich vaker ophouden. Daarnaast zal de politie harder optreden tegen de groepen. „Dit betekent dat personen die binnen het gebied niet de aanwijzingen volgen, kunnen worden weggestuurd, bekeurd of aangehouden”, weet NH.

Bedreigd

Als de jongeren worden weggestuurd en toch terugkomen, kan de politie hen een gebiedsverbod opleggen. Burgemeester Faber (die geen commentaar wilde geven op de onrust) zegt in een persbericht dat niet alleen de bewoners, maar ook supermarktmedewerkers overlast hebben van de groep.

De jongeren plegen niet alleen winkeldiefstallen, het personeel van de supermarkt voelt zich ook persoonlijk door hen bedreigd. De reden voor de nieuwe, stevige aanpak ligt volgens Faber in de bedreiging van het Zaanse raadslid Juliette Rot. Zij werd gefilmd door NH toen de jongeren haar intimideerden.

Mishandeling fietser

De daders van deze intimidatie maken deel uit van de grote groep die al langer voor overlast zorgt in de buurt. Het grote publiek kwam in aanraking met de mannen, toen een heftige video online verscheen. In de video werd een argeloze fietser door meerdere jongens mishandeld.

Het zijn slechts enkele voorbeelden van incidenten in de Zaandamse wijk, die iedereen sinds vorige week kent. De gedragingen worden gefilmd en de beelden worden op internet gezet. Die gebeurtenissen worden vastgelegd door Ismail Ilgün. Ruim 50.000 YouTubers zijn geabonneerd op de vlogs van de jongen.

Meer overlast door filmpjes

Sinds Ilgün eind juli begon met het online zetten van de vlogs, is de groep overlastveroorzakers in Poelenburg alleen maar groter geworden. Het lijkt alsof veel jonge Zaandammers in de vlogs willen figureren. ,,We hebben hier al heel lang overlast. Maar er zijn nu opeens ook heel veel jongere kinderen verschenen”, zegt secretaris Gertjan Welgemoed van de klankbordgroep Poelenburg. ,,Echt uit de leeftijd van acht tot twaalf jaar. Ze denken dat ze zich zo kunnen gedragen in de maatschappij. Ik denk dat we daarom ook de scholen bij het plan van aanpak moeten betrekken. Want dit kan zo niet.”

Arrestatie

Vermoedelijk meldde het slachtoffer van het beroemde fietsincident, een 33-jarige Amsterdammer, zich bij de politie. Hierdoor konden agenten maandagochtend een 17-jarige jongen uit Zaandam als verdachte meenemen naar het bureau. De nieuwe maatregelen moeten de overlast voor de bewoners verder terugdringen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Meer controles en samenscholingsverbod in Zaandam
Sluiten