Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 29 sep 2016

Mbo-studenten moeten prijs studieboeken zelf bepalen

Studenten aan de mbo moeten zelf kunnen bepalen of hun schoolkosten omhoog gaan. De PvdA en D66 willen dat kosten voor boeken, schriften of werkkleding die nodig zijn voor de opleiding, alleen verhoogd mogen worden als mbo-studenten zelf daarmee instemmen.

Deze schoolkosten bedragen tussen de 500 en 1000 euro per jaar, afhankelijk van de studie en het college. De vertegenwoordigers van de mbo-studenten, de zogeheten deelnemersraden, mogen nu alleen een vrijblijvend advies geven over de hoogte van deze kosten. PvdA en D66 willen daarom de wet wijzigen. Zonder de instemming van de deelnemersraad mogen mbo-colleges de kosten niet meer verhogen.

Betere spullen

Maar waarom zouden de studenten instemmen met een verhoging van de kosten, die ze vervolgens zelf moeten ophoesten? „Als ze daardoor betere spullen krijgen, zoals betere werkschoenen of scharen voor een kappersopleiding, dan kunnen ze dat overwegen”, zegt een woordvoerder van D66.

PvdA Kamerlid Mohammed Mohandis wil voorkomen dat mbo’ers plotseling met hogere kosten worden geconfronteerd. „Een vakopleiding is de beste weg naar een goede toekomst, daarom investeren wij extra in de tegemoetkoming van schoolkosten. De afgelopen jaren zagen we dat steeds meer mbo-colleges onduidelijk waren over welke kosten precies vrijwillig zijn. Veel studenten werden daardoor met onverwacht hoge kosten geconfronteerd. Het onderwijs is van studenten en docenten. Scholen moeten samen met hun studenten en docenten vorm geven aan het onderwijs en samen afspraken maken en zo het onderwijs toegankelijk houden.”

Tegenwicht

D66 Kamerlid Paul van Meenen meent: „Iedereen heeft recht op goed onderwijs dat voor iedereen toegankelijk is. Dat geldt zeker ook voor het mbo. Als er wordt gesproken over schoolkosten van een vakopleiding, moeten wat ons betreft de studenten zelf kunnen meebeslissen over wat redelijk is en wat niet. Het gaat immers over hun onderwijs. Wij willen dat leerlingen, studenten en ouders in het hele onderwijs kunnen meedenken, meepraten én meebeslissen over hun school en hun studie. Meer inspraak verbetert de kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast is het ook belangrijk om tegenwicht te bieden aan schoolbesturen.”

Beide partijen stellen donderdag in de Kamer voor om hun voorstel in om in de wet vast te leggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Mbo-studenten moeten prijs studieboeken zelf bepalen
Sluiten