Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 21 sep 2016 / 16:34 uur

Massale sterfte dreigt voor Nederlandse merels

Merels in Zuidoost-Nederland zijn het slachtoffer van een uitbraak van het Usutu-virus, oftewel de ‘merelziekte’. Voor mensen is het virus niet gevaarlijk, maar merels kunnen er massaal aan sterven.

Sinds een paar weken komen er een hoop meldingen binnen van mensen uit Brabant, Gelderland en Limburg die meerdere dode merels in de tuin vinden, zo meldt de Vogelbescherming.

De onderliggende oorzaak van de uitbraak van de merelziekte is het mooie weer. Het virus wordt namelijk overgedragen door muggen en die zijn door de lange nazomer nog steeds erg actief.

Honderdduizenden dode merels in Duitsland

Besmette vogels zijn ten dode opgeschreven. Bij een vergelijkbare uitbraak van het virus in Duitsland in 2012 vonden 300.000 merels de dood. In sommige gebieden verdween de merel daarmee geheel uit tuinen en parken. Sinds deze uitbraak doolt het virus door Europa en heeft het nu dus Nederland bereikt.

Dode vogels doorgeven!Het kan toeval zijn maar ik werd vandaag als Sovon-helpdesk twee keer gebeld met hetzelfde…

Gepostet von Sovon Vogelonderzoek Nederland am Mittwoch, 7. September 2016

Een besmette merel is gemakkelijk te herkennen: het dier is vermagerd, heeft een slordig verenkleed en kan soms moeilijk vliegen. Na twee of drie dagen is de vogel dood. De Vogelbescherming verwacht dat de merel uiteindelijk vanzelf immuniteit voor het virus ontwikkelt.

Niet met uitsterven bedreigd

Tot die tijd kunnen we weinig doen om de merels te beschermen of besmetting te voorkomen. De organisatie roept wel iedereen op dode vogels te melden bij het Dutch Wildlife Health Centre. Zo kan de omvang van de Usutu-uitbraak gemeten worden en kunnen de dieren worden onderzocht.

De merel is bij veel mensen geliefd vanwege zijn melodieuze gezang. Het is in Nederland daarnaast de meest voorkomende tuinvogel. Geen paniek: er zijn miljoenen merels in Nederland, dus het dier wordt niet direct met uitsterven bedreigd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Massale sterfte dreigt voor Nederlandse merels
Sluiten