Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 1 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Massagraf van beruchte nazi-arts Mengele gevonden

Archeologen hebben in Berlijn een massagraf opgegraven. In 2014 werden daar bij wegwerkzaamheden ook al een aantal botten gevonden, maar die konden toen niet geïdentificeerd worden. Nu zijn er veel meer menselijke beenderen gevonden. Vermoedelijk gaat het om een graf uit de Tweede Wereldoorlog.

Kinderbotten

Het graf ligt namelijk niet ver van de lokatie waar de beruchte SS-arts Josef Mengele onderzoek deed. Mengele is voornamelijk bekend om de sadistische onderzoeken die hij in Auschwitz deed. Hij stopte mensen in vacuumkamers om te kijken wat er gebeurde, of haalde organen weg. Hij bepaalde in Auschwitz bovendien wie naar de gaskamer ging.

Mengele deed ook onderzoek in Berlijn, waar de resten van mensen die waren overleden in concentratiekampen werden afgeleverd.

Er zijn nu „ontelbaar veel ingeslagen schedels, tanden, wervels” en andere botten gevonden, waaronder van kinderen. Dat meldt persbureau AP. Op sommige botten zijn sporen van lijm gevonden, wat er op wijst dat de geraamtes opgezet waren.

Racistische pseudo-wetenschap

Op ongeveer honderd meter van het massagraf ligt het Kaiser Wilhelm Instituut, dat door Mengele werd gebruikt om lichamen te onderzoeken om ondersteuning te vinden voor de racistische ideeën van de nazi’s. Ook werden botten uit de Duitse koloniën in Afrika naar het instituut gestuurd. Het Duitse keizerrijk had begin twintigste eeuw een aantal koloniën die het moest opgeven na het de Eerste Wereldoorlog verloor. Ook die botten werden gebruikt voor racistische pseudo-wetenschap.

Experts gaan de botten die nu zijn gevonden aan het onderzoeken. Ze denken zeker te kunnen achterhalen van hoeveel personen de botten zijn, welke leeftijd ze hadden en van welk geslacht ze waren. De eerste resultaten zouden aan het eind van dit jaar bekend moeten worden.

‘Euthanasieprogramma’

Het Kaiser Wilhelm Instituut bestaat nog altijd, maar heet tegenwoordig de Max Planck Society. Het werkt nauw samen met onder meer Joodse organisaties om archeologisch onderzoek te doen naar het graf.

Desondanks raakte het instituut eerder dit jaar nog in opspraak: nadat de collectie van menselijke breinen werd doorgelicht, bleek dat die afkomstig waren van slachtoffers van het nazi-regime. De slachtoffers waren in het ‘euthanasieprogramma’ om het leven gekomen. Daarin werden voornamelijk psychiatrische patiënten en mensen met mentale handicaps vermoord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Massagraf van beruchte nazi-arts Mengele gevonden
Sluiten