Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 1 sep 2016 / 07:46 uur

‘Maffiapraktijken’ aan de gang bij rijscholen

Er gaat ontzettend veel mis in de Nederlandse rijschoolwereld. De verkeersveiligheid dreigt daardoor in gevaar te komen. Zelfs ’maffia-achtige’ praktijken worden door malafide rijscholen niet geschuwd.

Daarvoor waarschuwen de drie brancheorganisaties FAM, Bovag en VRB, die op verzoek van politiek Den Haag de misstanden in kaart hebben gebracht.

Door een overkill aan rijscholen is de concurrentie moordend. Tarieven worden daardoor soms zo laag gehouden dat de kwaliteit van de opleiding niet voldoende is. Ook worden regio’s op hardhandige wijze geclaimd door rijscholen, situaties die we kennen uit de glazenwasserswereld.

Onder druk

Verder worden examinatoren door ondeugdelijke scholen onder druk gezet om hun leerlingen te laten slagen. „De verkeersveiligheid van alle verkeersdeelnemers kan gevaar lopen omdat leerlingen onvoldoende zijn opgeleid in hun rijvaardigheid”, schrijven de verenigingen.

„Bovendien worden te veel leerlingen belast met een lesaanbod van onvoldoende kwaliteit en worden ze bedrogen in hun lesomvang.”

Te veel (malafide) rijscholen, te lage prijzen, instructeurs die geen Nederlands spreken en te weinig controle waardoor sjoemelaars vrij spel hebben. Het is een heel scala van problemen dat de belangenverenigingen aan de politiek hebben doorgespeeld.

Ze dringen onder meer aan op een strenger controlesysteem waarbij ook straffen worden uitgedeeld, er moeten meer verplichte stage-uren komen voor instructeurs en er dient een Nederlandse taaltoets te worden afgelegd bij instructeurs.

Geen begeleiding

„Er is onvoldoende werk in loondienst bij rijscholen. Nieuwe instructeurs hebben geen andere keuze dan voor zichzelf te beginnen of voor discutabele franchiseconstructies te kiezen. Hierdoor is er geen begeleiding. Dit betekent dat ze rechtstreeks vanuit de opleiding aan de slag gaan en zichzelf het vak eigen moeten maken. Maar rij-instructie is een ervaringsvak.”

Om de strijd om leerlingen te winnen, hanteren sommige rijscholen opvallend lage prijzen. En om uiteindelijk toch genoeg geld over te houden, worden leerlingen aan het lijntje gehouden en moeten zij veel meer lessen volgen dan nodig is. Omdat de klant vaak natuurlijk maar één keer z’n rijbewijs haalt, heeft die weinig vergelijkingsmateriaal.

Een ander, inmiddels bekend, fenomeen bij bepaalde rijscholen is dat kandidaten er in natura kunnen afrekenen. De belangenverenigingen zijn vanzelfsprekend fel tegen deze seks-voor-lesdeals.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Maffiapraktijken’ aan de gang bij rijscholen
Sluiten