Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 25 sep 2016 / 13:22 uur

Let op: niet alle conducteurs staken maandag

Wie dacht maandag gratis met de trein te kunnen reizen, zou wel eens tegen een boete aan kunnen lopen. De conducteurs van de NS voeren namelijk een actie waarbij de vervoersbewijzen niet worden gecontroleerd – maar ze doen niet allemaal mee.

Minder conducteurs

Dat stelt de NS zondag althans. Vakbond FNV Spoor heeft de actie voor maandag aangekondigd. De NS wil namelijk dat conducteurs alleen gaan werken in de dubbeldekkers, in plaats van met zijn tweeën. Volgens de vakbond is het voor de veiligheid van de conducteurs echter beter als zij in duo’s werken.

Bovendien wordt zwartrijden anders gemakkelijker als er nog maar één conducteur is: die kunnen dan makkelijker tussen de controles doorglippen. Nu controleert de ene conducteur de benedenverdieping, terwijl de andere tegelijkertijd de bovenverdieping opgaat. Als er nog maar één conducteur is, kan iemand zonder kaartje via de bovenverdieping ontkomen terwijl de conducteur de onderverdieping controleert.

Geen vervoersbewijzen controleren

De conducteurs hadden de NS daarom een ultimatum gesteld, dat afgelopen vrijdag afliep. De NS is daar niet op ingegaan, maar heeft wel aangekondigd de maatregelen beter uit te gaan leggen. De conducteurs gaan desondanks protesteren.

De actie duurt van 4 uur in de ochtend tot 15 uur ‘s middags. In die tijd zullen de conducteurs geen vervoersbewijzen controleren, maar steunbetuigingen ophalen. Die worden later aan de NS-directie aangeboden.

De NS benadrukt dat niet alle conducteurs aan de actie meedoen. Je hebt dus kans een conducteur tegen te komen die wel gewoon aan het werk is. Daarnaast werken de poortjes die op veel stations staan wel zoals normaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Let op: niet alle conducteurs staken maandag
Sluiten