Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 24 sep 2016 / 16:10 uur

Landelijke Open azc dag trekt 36.000 bezoekers

De organisaties van de landelijke Open azc dag spreken van een geslaagde dag. In totaal kwamen er zo’n 36.000 mensen af op het evenement dat georganiseerd wordt door VluchtelingenWerk Nederland, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de Dienst Terugkeer en Vertrek en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Dit meldt RTV Rijnmond.

In ruim zeventig asielzoekerscentra konden geïnteresseerden een kijkje nemen en dat deden ze dus volop. Vorig jaar kwamen er 15.000 bezoekers naar de toen 38 bestaande azc’s. Dit jaar werd de dag voor de tweede maal georganiseerd. Bezoekers konden rondleidingen krijgen, natuurlijk een praatje maken met bewoners en er waren activiteiten georganiseerd zoals oud-hollandse spelletjes.

Niet allemaal open

In Nederland staan meer dan 100 azc’s, maar deze waren niet allemaal geopend, vanwege veiligheidsredenen. Het gaat dan bijvoorbeeld om sommige opvanglocaties, waartegen fel geprotesteerd is door de bewoners, zoals het azc in het Groningse dorp Oude Pekela.

De dag wordt overigens niet georganiseerd om tegenstanders van azc’s te overtuigen dat hun visie verkeerd is. „Het gaat niet om voor of tegen. Normaal gesproken zijn azc’s niet zomaar toegankelijk vanwege de privacy, één keer per jaar willen we laten zien hoe het eraan toegaat”, aldus Jan-Willem Anholts van het COA.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Landelijke Open azc dag trekt 36.000 bezoekers
Sluiten