Rens Oving
Rens Oving Nieuws 20 sep 2016 / 12:55 uur

Koning: Het land staat er beduidend beter voor

„Nederland heeft de laatste jaren weer vaste grond onder de voeten gekregen”, was de belangrijkste boodschap van koning Willem-Alexander tijdens de troonrede dit jaar. De toespraak van de Koning was positief gestemd na een zware periode waarin hard werd gewerkt en iedereen offers moest brengen. „Het land staat er beduidend beter voor.”

Met een verkiezingsjaar in aantocht is er regeringspartijen VVD en PvdA veel aan gelegen om optimisme uit te stralen. Dankzij de maatregelen die zij durfden te nemen, en die delen van de oppositie durfden te steunen, staat Nederland er een stuk beter voor dan vier jaar geleden.

Betere tijden

De economie trekt weer aan, de koopkracht stijgt, de werkloosheid daalt en bezuinigen is omgeslagen in investeren. Na jaren waarin de sociale zekerheid in ons land onder druk stond is de crisis nu voorbij.

Daarmee is er volgens het kabinet ook weer ruimte voor groei. „Door de positieve financieel-economische ontwikkelingen ontstaat langzaam maar zeker weer ruimte voor groei van inkomens en voor gerichte investeringen in de toekomst. Het is verheugend dat de koopkracht dit jaar en komend jaar opnieuw groeit voor werkenden, ouderen en mensen met een uitkering.”

Bedreiging uit buitenland

De bedreigingen die er zijn komen vanuit het buitenland. „Lagere groeicijfers in grote opkomende markten als China en Brazilië hebben hun weerslag op ons. Er zijn door de aangekondigde Brexit ook nieuwe onzekerheden in Europa, die Nederland rechtstreeks raken.”

Het bleek een voorzichtige kanttekening in een voornamelijk opgewekt verhaal. „Nederland is een sterk land in een instabiele wereld. In de laatste jaren zijn gezamenlijk resultaten bereikt die maken dat wij met vertrouwen vooruit mogen kijken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Koning: Het land staat er beduidend beter voor
Sluiten