Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 13 sep 2016 / 12:51 uur

Klassen in basisonderwijs moeten kleiner

Klassen in het basisonderwijs zijn te groot. En dan hebben we het niet over de lokalen zelf.

Het aantal leerlingen in een klas overstijgt geregeld de 30, terwijl gemiddeld 23 het beste is, volgens SP en D66.

Dinsdag dienen deze partijen een gezamenlijke initiatiefwet in om de klassen in het basisonderwijs te verkleinen. Op dit moment telt één op de elf klassen 30 leerlingen of meer. Als het aan SP en D66 ligt dan wordt hier per direct een einde aan gemaakt.

Aandacht

„Op termijn moet elke school een gemiddelde klassengrootte van 23 leerlingen per bevoegde leraar tellen”, vinden de fracties. „Leerkrachten geven aan dat 29 leerlingen in een klas teveel is. Met 23 of 24 leerlingen per klas kunnen zij beter elke leerling de aandacht geven die hij of zij verdient.”

In de initiatiefwet stellen de partijen daarom voor om binnen zes jaar toe te werken naar een gemiddelde klassengrootte van 23 leerlingen op school- of locatieniveau. SP en D66 trekken 600 miljoen euro uit om de klassen in het basisonderwijs te verkleinen.

Roemer

„Een kleinere klas is beter voor kinderen”, zegt SP-leider Emile Roemer. „Meer aandacht leidt tot betere prestaties. Een kleinere klas is ook beter voor de docent omdat de werkdruk omlaag gaat. Je kunt dan eindelijk doen wat iedere docent wil: kinderen voldoende aandacht geven.”

D66-leider Alexander Pechtold voegt daaraan toe: „Kinderen hebben recht hebben op het beste onderwijs. De Nederlandse klassen zitten nu soms propvol. Daar moet snel een einde aan komen. In kleinere klassen kan de leraar ieder kind de aandacht geven die hij of zij verdient. Nu investeren in beter onderwijs en kleinere klassen is een investering in onze toekomst. Dat betaalt zich uiteindelijk dubbel en dwars terug.”

Als de wet wordt aangenomen door de Tweede- en Eerste Kamer zijn scholen met meer dan 30 leerlingen in een klas, of op termijn gemiddeld meer dan 23 leerlingen in een klas, verleden tijd. Als de klassen op een school te groot zijn, dan kan de onderwijsinspectie in gesprek met de school. Als het scholen niet lukt om de klassen te verkleinen dan kan een beroep worden gedaan op het kleine klassenfonds van 600 miljoen euro .

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Klassen in basisonderwijs moeten kleiner
Sluiten