Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 28 sep 2016 / 05:01 uur

Kerngezonde baby met drie ouders geboren

Dit is een medische doorbraak; een Amerikaans onderzoeksteam heeft een baby verwekt met het DNA van drie ouders. Het DNA werd gemixt om te voorkomen dat een genetische afwijking werd doorgegeven aan het kind.

Kerngezond

Het kindje is inmiddels vijf maanden oud en blaakt van gezondheid. De baby heeft het DNA van zijn ouders en dat van een donor. Dat komt omdat de moeder een genetische afwijking heeft, het syndroom van Leigh. Dat is een zeldzame neurologische afwijking.

Miskraam

Het stel probeert al twintig jaar een kind te krijgen maar de vrouw heeft vier maal een miskraam gehad. Een deel van haar eicel werd vervangen door dat van een donor om er voor te zorgen dat het syndroom niet doorgegeven werd. De procedure moest in Mexico uitgevoerd worden omdat daar geen wetten zijn die de methode tegen houden, meldt New Scientist.

Designerbaby

De methode is een soort van IVF, waarbij de kern van het eitje van de moeder in een gezonde eicel wordt geplaatst. Die wordt dan bevrucht. De techniek is nogal in opspraak. Tegenstanders claimen dat het er voor zorgt dat er ‘designerbaby’s’ gemaakt kunnen worden, waardoor ouders het geslacht en de haar- en oogkleur gekozen kan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kerngezonde baby met drie ouders geboren
Sluiten