Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 4 sep 2016 / 12:05 uur

Jongeren zijn ‘braver’ dan ze zelf denken

Nederlandse jongeren komen veel sneller in aanmerking voor een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) dan ze verwachten.

Veel jongeren tot 23 jaar zien als een berg op tegen het aanvragen van een dergelijke verklaring, die je nodig hebt als je een baan wilt of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk met kinderen wil gaan doen.

Ze denken vaak ten onrechte dat ze als een soort crimineel te boek staan bij justitie, omdat ze in het verleden wel eens iets hebben geflikt. Maar wees gerust; je bent voor het justitiële apparaat braver dan je zou verwachten.

Weinig afwijzingen

Uit gegevens van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat vrijwel alle jongeren die een VOG aanvragen er ook eentje krijgen. In eerste instantie werden vorig jaar 553 jongeren van de 169.000 aanvragers afgewezen voor een verklaring.

Na nader onderzoek werd dat aantal zelfs teruggebracht tot 438 jongeren. Dat komt neer op 0,26 procent van de jongeren die kon fluiten naar een VOG.

Er heersen onder jongeren nogal wat misverstanden. ’Oh jee, ik heb een strafblad, nu krijg ik nooit meer een VOG’; dat is wat velen denken. Maar dat is helemaal niet het geval.

Zedendelict telt zwaar

Over het algemeen wordt een persoon tot 23 jaar alleen maar aangerekend wat hij (of zij) de afgelopen twee jaar op z’n kerfstok heeft. Tenzij je een zwaar geweldsdelict of zedendelict op je geweten hebt, want dan geldt een langere terugkijktermijn.

Ook wordt meegewogen of wat je hebt gedaan nou wel zo erg is voor het beroep dat je wilt uitoefenen. Als je taxichauffeur wil worden, kun je dus beter een keer een winkeldiefstal hebben gepleegd dan meerdere verkeersmisdrijven op je naam hebben.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie vindt het belangrijk dat meer jongeren een VOG aanvragen. Daarom gaat hij het taalgebruik in informatiebrieven en op websites over de VOG aanpassen aan de belevingswereld van jongeren.

Makkelijker te begrijpen

„Ook de brieven die jongeren ontvangen bij het voornemen om een VOG af te wijzen worden herschreven, zodat ze makkelijker te begrijpen zijn”, aldus Dijkhoff in een brief aan de Tweede Kamer.

Steeds meer organisaties vragen een Verklaring omtrent het Gedrag. Zo was het tot voor kort in de sportwereld vrij ongebruikelijk om aan jeugdtrainers en vrijwilligers een dergelijk document te vragen. Nu, mede door enkele vervelende incidenten, gebeurt dat steeds vaker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jongeren zijn ‘braver’ dan ze zelf denken
Sluiten