Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 10 sep 2016

Jolige toeristen op Wallen kosten prostituee klanten

Als toerist in Amsterdam is er natuurlijk geen enkele mogelijkheid dat je de wereldberoemde Wallen overslaat. Dat is juist goed, kijk en geniet als je wil, maar maak vooral geen foto’s. Vandaag de dag komen hele groepen toeristen naar het befaamde Red Light District, maar slechts om aapjes te kijken.

Klanten weggejaagd

En juist dat aapjes kijken, kost de prostituees klanten. De groepen toeristen verzamelen zich op de Wallen, maken foto’s en zijn ontzettend jolig, maar gaan niet naar binnen. Dit levert de prostituee dus geen geld op, maar nog erger: de toeristen jagen potentiële andere klanten ook weg.

De vereniging van sekswerkers in Nederland, Proud, is het zat en is met de gemeente gaan praten. De prostituees willen geen fotograferende voorbijgangers meer. D66 heeft burgemeester Van der Laan gevraagd wat hier aan gedaan kan worden.

Privacyschending

„De sekswerkers op de Wallen, de Singel en de Ruysdaelkade hebben hier heel veel last van,” zegt D66-raadslid Ariëlla Verheul tegen het Parool. „Ze vinden het intimiderend, onterend en een schending van hun privacy.”

Van der Laan is het hiermee eens, maar zegt ook dat er op de Wallen nog wel ernstigere dingen aan de hand zijn. Omwonenden vinden het fotograferen van de toeristen bijvoorbeeld ook heel vervelend. „We weten dat sekswerkers dit storend vinden,” aldus Van der Laan.

Maatregelen

Maar hoe zorg je ervoor dat al die toeristen, die tegenwoordig in ieder geval een mobieltje met camera op zak hebben, niet stiekem foto’s maken van de sekswerkers? Om ze aan te kunnen spreken, moet je ze wel op heterdaad betrappen. Daarnaast zijn het vooral toeristen die de kiekjes schieten en die zijn ook zo de stad weer uit.

Betere informatie

Een passende oplossing is er dus nog niet, maar de burgemeester geeft het niet op. D66-raadslid Verheul wil in ieder geval betere informatie voor toeristen, zodat ze weten dat het ongewenst is om foto’s te maken van prostituees in hun werkomgeving. De stickers die nu op de ramen hangen, waarop staat dat niet gefotografeerd mag worden, lijken niet voldoende. Zulke informatie kun je bijvoorbeeld op de website van de gemeente Amsterdam zetten, en de toeristen die foto’s maken moeten aangesproken worden.

Jorrit Nuijens van GroenLinks is het met dat plan eens: „We kunnen onze toeristische medemens beter opvoeden. We hoeven niets te verbieden. Ik geloof meer in de zachte kant van de handhaving: een hand op de schouder en vragen of ze willen stoppen met foto’s maken.”

Omgekeerde wereld

De omgekeerde wereld zou ook wel een idee kunnen zijn volgens Nuijens. Als de gemeente een werkplek huurt op de Wallen en daar een grote camera neerzet, kunnen de toeristen zelf ervaren hoe het is om daar vastgelegd te worden. In dat kamertje moet dan ook een bord komen met de tekst ‘Hoe vindt u het zelf om gefotografeerd te worden op deze plek?’ want daar draait het uiteindelijk om: wederzijds respect.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jolige toeristen op Wallen kosten prostituee klanten
Sluiten