Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 5 sep 2016 / 08:00 uur

‘Je kunt als jongere al de wereld verbeteren’

Wereldverbeteraar. Dat is de ‘baan’ die Max van Deursen (20) ambieert. Stap 1 is al gezet. Hij is 2 jaar lang jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling naar de Verenigde Naties. In deze hoedanigheid heeft hij al de VN in New York toegesproken en de Klimaattop in Parijs bezocht. ,,Ik ben de link tussen jongeren in Nederland en beleidsmakers. Tot op VN niveau.”

Belangrijke job voor zo’n jong iemand.

Ik heb het zeker lekker druk zo met mijn studie Global Challenges aan het Leiden University College in Den Haag ernaast. Toen ik vorig jaar oktober begon als jongerenvertegenwoordiger was ik nog maar eerstejaars. Mijn taak is om de stem van jongeren te vertegenwoordigen op bijvoorbeeld de Klimaattop. Ik verzamel daarvoor input door samen met mijn collega Soscha gastlessen te geven. Van vmbo tot aan de universiteit. We brainstormen hier ook over wat jongeren zelf kunnen doen of opzetten en ondersteunen dit.

Als eerstejaars al voor de klas. Petje af.

Grappig was dat ik een keer niet bij een les over hoe je duurzaamheid overbrengt op een stakeholdersvergadering kon zijn, omdat ik een gastles over hetzelfde onderwerp moest geven op de universiteit in Leiden. Stond ik dan als eerstejaars. Ik leer hier wel heel veel van.

Wat doe je zoal op zo’n Klimaattop zoals in Parijs waar je was?

Ik breng hier de ideeën van jongeren over duurzaamheid over die ik verzameld heb. In Parijs heb ik onder meer gesproken met verschillende Tweede Kamerleden en premier Rutte, die ik samen met mijn collega ons klimaatmanifest heb overhandigd. Wat mooi was om te zien, is dat ons werk er echt toe doet. Ik zag namelijk de resultaten van het werk van mijn voorgangers tot bloei komen in het klimaatakkoord. Na Parijs hebben we vanuit het klimaatmanifest de Jonge Klimaatbeweging opgericht die de overheid zal blijven vragen om actie.

Je bent nu op zoek naar een nieuwe collega. Wat moet hij of zij in zijn mars hebben?

Het is belangrijk dat we een team vormen en dat diegene mij aanvult. Hij of zij moet zich durven uitspreken en op een VN top tegenover belangrijke mensen dingen durven zeggen die rumoer geven. Zelfvertrouwen is heel belangrijk. Daarnaast moet diegene zich in verschillende wereld thuis voelen. Hij of zij moet zowel een connectie hebben met jongeren, als een brug kunnen slaan van beleidsmakers naar jongeren. Veel energie hebben, want je maakt lange dagen, motivatie en passie voor duurzaamheid spreken voor zich.

Solliciteer voor wereldverbeteraar

De Nationale Jeugdraad (NJR) is op zoek naar een VN Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling en Jongerenvertegenwoordiger naar de Algemene Vergadering van de VN. In deze hoedanigheid spreek je volgend jaar de VN in New York toe of ga je naar de Klimaattop in Marrakech om zo de schakel te vormen tussen jongeren in Nederland en politici. Jongeren tussen de 18 en 25 jaar kunnen zich hiervoor tot 14 september kandidaat stellen. Solliciteren op de vacatures kan via www.jongerenvertegenwoordigers.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Je kunt als jongere al de wereld verbeteren’
Sluiten