Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 14 sep 2016

Japan houdt adem in: vulkaan op punt van uitbarsten

Een van de actiefste vulkanen van Japan is toe aan een enorme uitbarsting. Volgens wetenschappers zal vulkaan Sakurajima binnen 30 jaar een grote uitbarsting doormaken. Dat meldt BBC. Dinsdag verscheen een rapport over de activiteit van de vulkaan.

Vulkaan is een groeiende bedreiging

Wetenschappers van de Universiteit van Bristol bestudeerden de ophoping van magma in de vulkaan. Volgens hen vormt de vulkaan op het Japanse eiland Kyushu ‘een groeiende bedreiging’. De vulkaan ligt op 49 kilometer van de kerncentrale van Sendai en ook de stad Kagoshima, met 600.000 inwoners, ligt in de buurt.

Sakurajima spuwt overigens al op regelmatige as uit en elk jaar zijn er meerdere kleine explosies. De laatste was in februari dit jaar. De laatste dodelijke uitbarsting was in 1914, toen 58 mensen omkwamen toen de vulkaan tot uitbarsting kwam.

De verwachting is dat binnen afzienbare tijd opnieuw zo’n grote uitbarsting zal plaatsvinden: „Op basis van onze data denken we dat de vulkaan zo’n 130 jaar nodig heeft om genoeg magma te verzamelen voor een uitbarsting van dezelfde omvang. Dat houdt in dat we daar nu zo’n 25 jaar vandaan zitten”, legt onderzoeker James Hickey uit.

Grote uitbarsting in het verschiet

Uit het onderzoek bleek dat er jaarlijks zo’n 14 miljoen kubieke meter aan magma bijkomt. Doordat er sneller magma bijkomt dan kan worden uitgezet, zijn er regelmatig kleinere vulkaanuitbarstingen.

De wetenschappers hopen dat de bevindingen autoriteiten kunnen helpen om plannen te maken bij een eventuele grote uitbarsting: „Essentiële informatie kan mogelijk helpen om levens te redden wanneer een uitbarsting op handen is”, legt Hickey uit. Volgens een professor van Kyoto University liggen evacuatieplannen in ieder geval al klaar: „Het is al meer dan 100 jaar geleden sinds de vorige grote uitbarsting, dus nog minder dan 30 jaar voor de volgende plaatsvindt. Kagoshima heeft een evacuatieplan klaarliggen”, stelt Haruhisa Nakamichi.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Japan houdt adem in: vulkaan op punt van uitbarsten
Sluiten